Hisarcıklıoğlu: Demokrasinin kalitesini arttırmalıyız

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Demokrasinin kalitesini artırmadan ekonominin kalitesini artırmak mümkün değil. Demokrasi ne kadar kaliteliyse ekonomi de o kadar kaliteli. Ekonominin daha kaliteli olması için demokrasinin kalitesini artırmak durumundayız.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2016 19:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hisarcıklıoğlu: Demokrasinin kalitesini arttırmalıyız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Demokrasinin kalitesini artırmadan ekonominin kalitesini artırmak mümkün değil. Demokrasi ne kadar kaliteliyse ekonomi de o kadar kaliteli. Ekonominin daha kaliteli olması için demokrasinin kalitesini artırmak durumundayız" dedi.

Hisarcıklıoğlu, kentteki temasları kapsamında Muş Belediye Başkanı Feyat Asya'yı ziyaret ederek, yapımı tamamlanan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) yeni hizmet binası açılış törenine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'daki darbe girişimine Türkiye'de ilk tepki veren illerin başında Muş'un geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "FETÖ'ye karşı milli direnişin en ön safında Muşlu kardeşlerim vardı. Türkiye'nin en büyük Türk bayrağını Muşlular taşıdı. Aslında bunu tüm Türkiye'nin bilmesi lazım. Türkiye bunun farkında değil. Muş'un yiğit insanına yakışan da buydu. Hepinize şahsım ve camiam adına teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, 15 Temmuz gecesi darbe bildirisinin okunduğu dakikadan sonra ilk tepki gösteren kurumların başında TOBB'un geldiğini vurgulayarak, darbeye karşı dik duruş sergileyen, 37 gün boyunca demokrasi nöbetlerine maddi ve manevi destek veren bütün oda ve borsa başkanlarıyla gurur duyduğunu söyledi.

- "Huzur olmadan ticaret olmaz"

"Aslında Türkiye'ye tuzak kurma çalışması içinde onlara en güçlü cevabı buradan veriyorsunuz. Burada Türkiye'nin yararına olan inancı görüyorum." diyen Hisarcıklıoğlu, açılışını gerçekleştirdikleri TSO hizmet binasının kentin gelecek vizyonunu ortaya koyan bir yapı olarak tasarlandığını vurguladı.

Muş'ta birlik ve beraberlik ruhunun hakim olduğunu, bunun resmi rakamlara da yansıdığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Açılan şirket sayısını bir önceki yılın ilk 8 ayıyla mukayese ettiğimizde, Türkiye'de açılan şirket sayısı yüzde 6 azalmış, Muş'ta ise yüzde 2 artmış. Türkiye'deki mevcut iş yeri sayısı yüzde 2, Muş'ta ise yüzde 7 artmış. Türkiye'de istihdam artışı yüzde 2, Muş'ta Sosyal Güvenlik Kurumu rakamlarına göre yüzde 12 artış var. Esas Muş'un gurur duyması gereken tablo bu. Türkiye'de karşılıksız çıkan çek oranı yüzde 4 artarken, bir önceki yıla göre Muş'taki artış yüzde 3'tür. Yani Türkiye ortalamasının altında. Batık kredi oranı Türkiye'de yüzde 3,3 olurken, Muş'ta 2,9 olmuş. Aslında Muşluların müthiş ibretlik tablosudur. Bu tablo diyor ki kardeşim Muşlu'ya malını ver, merak etme paranı alırsın. Muşlu tüccar ve sanayicisi sözünün eridir. Buradan bankalara çağrıda bulunuyorum. Muşlu tüccar ve sanayicisinden korkma, kredi aç, hiç korkma. Tablo bunu gösteriyor. Muşlular akıllı tüccardır. Bu tablo Muş'taki rahmetin ve bereketin en somut göstergesidir."

Hisarcıklıoğlu, Muş halkının teröre ve huzursuzluğa prim vermediğine dikkati çekerek, "Huzur olmadan ticaret olmaz. Ticaret olmadan da zenginlik olmaz. Eğer zengin olmak istiyorsan ticaretin önünü açacaksın. Ticaretin de tek bir ilacı var huzur, huzur, huzur. Muş'ta da bu huzur var. Huzurun karşısındaki tablo da bu. İnşallah daha iyilerini göreceğiz. Buradan bütün Türkiye'ye çağrıda bulunuyorum. Muş'a gelmekten, yatırım yapmaktan korkmayın. Muşlunun yüreği, evi ve sofrası size açık. Gelin Muş'a katkı yapın, daha fazla kazanın. Çünkü müthiş bir potansiyel var." ifadelerini kullandı.

- "Cumhuriyet tarihimizin en önemli destek paketi"

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı kalkınma ve yatırım programının Muş'u da kapsadığını ve TOBB olarak programı desteklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyet tarihimizin en önemli destek paketi. Kamu alımı olmazsa ve garantisi verilmezse, Muş ve yatırım hamlesi içindeki illere yatırım gelmez diyorduk. Bu kapsamda artık Muş'ta yapılacak yatırımı kim yaparsa yapsın, devlet o ürettiği mala alım garantisi veriyor. Bir yatırımcı, sanayici ve tüccar için bundan daha büyük fırsat olabilir mi? Türkiye'nin bütün yatırımcılarına diyorum ki Türkiye'nin en cazip illerinden biri Muş'tur. Burada huzur var ve insanları sözünün eri. Gel burada yatırım yap. Sen, Türkiye, Muşlu ve istihdam edilecek kişiler de kazansın. Bu paket Muş'a yatırım ve istihdam getirecek. Muş'taki en büyük potansiyellerimizden biri de tarım ve hayvancılıktır. Muş'un doğalgazı ve petrolü elinde. Muş Ovası tüm Türkiye'yi besler. Allah size böyle bir imkan vermiş. Türkiye'de böyle bir ova yok. Aslında para elinizin altında. Bu ovanın Türkiye ve dünyaya kazandırılması lazım. Tarım ve hayvancılık dünyanın gelecekteki en stratejik sektörü. Dünyanın nüfusu, Türkiye nüfusu kadar artıyor. Her yıl 70 milyon insan dünyaya geliyor. Her insana ilave yemek, içmek demek. Son 10 yılda fiyatı en çok artan ürünlerin başında tarım ve hayvancılık ürünleri geliyor. Onun için bu sektöre kim yatırım yaparsa doğru yapar."

Bitlis ve Bingöl'ü de kapsayacak şekilde demir yolu ve hızlı tren projesinin Muş'un geleceği açısından çok önemli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Muş Havaalanı'na yapılan uçak seferlerinin arttırılmasıyla insanların kente daha rahat gelebileceğini dile getirdi.

Muş Valiliğince yürütülen "Tekstil Kent" projesiyle kentte 2 bin kişiye iş imkanının sağlanacağını vurgulayan Hisarcıkloğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tekstil istihdam ağırlıklı bir sektör. Genç ve dinamik nüfusu olan Muş'un insanlarına yeni iş imkanı doğacak. Yeni teşvik sistemi de bu yönde çok olumlu bir adım. Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) geliştirilmesi yönünde kurum amirlerimiz büyük çaba gösteriyor. 6 Ekim'de TOBB olarak Sayın Başbakanımız ve bakanlarımızla 'Ticaret Sanayi Şurası' düzenleyeceğiz. 5. ve 6. teşvik bölgenin cazip gelebilmesi için yatırımcılar taksit taksit kira ödermiş gibi fabrika sahibi olsun diyorduk. Bu imkanı da çok şükür sağladık. Burada yatırım yapacak kardeşlerimize yatırımı anlatırken sadece alım garantisini değil, 'fabrikanızı da devlet yapacak daha ne istiyorsunuz' deyin. Huzur var, insanları çalışkan, borcuna sadık, devlet fabrikanı da yapıyor. Yatırımcı bundan başkasını istemez. Bunun tanıtımını ve pazarlamasını yapmak kalıyor. Dünyanın en kaliteli malını üretseniz dahi pazarlayamadıktan sonra hikaye. Satamadıktan sonra hiçbir anlamı yok."

Üyelerinin krediye rahat ulaşma noktasında TOBB olarak 'Kredi Garanti Fonu' çalışması yürüttüklerini açıklayan Hisarcıklıoğlu, bu fon vasıtasıyla üyelere kefil olacaklarını, kefalet konusunda sıkıntı yaşayanların fona müracaat etmesi gerektiğini belirtti.

Van ve Batman'da bununla ilgili şubelerin bulunduğunu, Muş'ta ta bir şube açabileceklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ile bir protokol imzaladık. Üyelerimize nitelikli elemanlar yetiştireceğiz. Bu elemanları yetiştirirken onlara aylık bin 300 lira maaş veriyoruz. Sizin cebinizden çıkmıyor. Sigortasını da devlet yapıyor. Bu şekilde istihdam sağlayacağız. İstihdam üzerindeki vergi yüklerinden şikayetçiyiz. Bu kapsamda da devlet bir imkan tanıdı. 4,5 yıla kadar istihdam üzerindeki vergi yükünü yüzde 50 daha az ödüyoruz. Herkes bunda kazanıyor. Mesleği olmayanlar aylık bin 300 lira maaş alıyor, sigortası yapılıyor. Bundan herkes kazanıyor." ifadelerini kullandı.

- "Önümüz açık, Türkiye'nin geleceği parlak"

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin orta vadede önünün açık, geleceğinin de parlak olduğunu kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"1980'de Türkiye 3 milyar dolar ihracat yapıyordu. Bugün 150 milyar dolar. Bugün 3 milyar doları bir şehrimiz yapıyor. Bir şehrimiz 9 milyar dolar yapıyor. Türkiye'nin 30 yıl önceki durumuna, bugün bir şehrimiz 3 misli katlayarak gelmiş. Bunu kim yaptı? Özel sektör, müteşebbis yaptı. Doğal zenginliğimiz yok. Zenginliğimiz müteşebbisimizde. Allah, doğalgaz ve petrol vermemiş ama Allah'a şükrediyorum ki bize müthiş bir müteşebbis ruhu vermiş. Dünyanın her bir coğrafyasında, ülkesinde muhakkak bir Türk girişimcisi bulursunuz. Uçakta muhakkak bir Türk girişimcisi görürsünüz. Dünyanın herhangi bir ülkesine mal satmaya gidiyor. Dili ve adres yok ama mal satmaya gidiyor. Dünyanın hiçbir coğrafyası ve ülkesinde böyle bir girişimci ruh bulamazsınız. İki şey çok önemli. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü çok önemli. Bundan başka çıkış yolumuz yok. Demokrasinin kalitesini artırmadan ekonominin kalitesini artırmak mümkün değil. Demokrasi ne kadar kaliteliyse ekonomi de o kadar kaliteli. Ekonominin daha kaliteli olması için demokrasinin kalitesini artırmak durumundayız. Buna mecburuz. Daha zengin olmanın yolu da bu. Allah hepimizi farklı yaratmış ve 7 milyar insan var. Hiçbirimiz birbirimize benzemiyoruz. Hepimize düşünelim diye beyin vermiş. Farklı düşüneceğiz. Ama farklılıklarımızı biraz önce ifade edildiği gibi ortak akılda birleştireceğiz. Rahmet ve berekette öyle gelecek. Bir ve beraber olursak, rahmet ve bereket var, birbirimizden ayrıldık mı o zamanda zahmet var."

Hisarcıklıoğlu, programın ardından Hasköy Belediye Başkanlığını ziyaret etti.

Şener Toktaş,Yahya Sezgin,Sabri Yıldırım

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber