Yakıttan tasarruf etmenin yolları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2007 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik uzmanları, motorlu taşıt sahiplerini uyararak, ekonomik ömürlerini tamamlayan taşıtlarını hurdaya ayırmalarını istediler. Taşıtlarda yakıt tasarrufu sağlamak için araçtan ve sürücüden kaynaklanabilecek kullanım hatalarının önüne geçmenin gerekliliğine dikkat çeken uzmanlar, yakıt tasarrufu için vatandaşlara çeşitli tavsiyelerde bulundular.

Ankara Emniyet Müdürlüğünün internet sitesinde vatandaşlara çeşitli tavsiyelerde bulunan trafik uzmanları, trafiğe çıkan motorlu araçların, teknik şartlara uyup uymadığının ekonomik yapıları da dikkate alınmak suretiyle belirli zamanlarda muayene edildiğini kaydettiler. Araçların cinslerine, kullanma amaç ve şekillerine göre; hususi otomobiller ile bunların her türlü römorklarının 3 yaş sonunda ve devamında her 2 yılda 1, resmi ve ticari plakalı otomobiller ile bunların her türlü römorklarının ilk 2 yaş sonunda ve davamında yılda l, lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorklarının, ilk üç yaş sonunda ve devamında her 3 yılda 1, diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorklarının, ilk l yaş sonunda ve devamında yılda l muayeneye tabi olduğu hatırlatıldı.

''Aracınız verdiğinden fazlasını alıyorsa hurdaya ayırın'' görüşünü belirten uzmanlar, motorlu araçların ekonomik ömürlerini doldurup, yanma, tahrip edilme, eskime, yıpranma ve kaza sonucu kullanılamaz duruma gelmesi durumunda bir dilekçe verilerek hurdaya ayrılabileceğini belirttiler. Uzmanlar, trafik emniyeti bakımından muayene istasyonlarınca tehlikeli olacağı tespit edilen araçların ise yetkililer tarafından hurdaya ayrılacağını kaydettiler.

''KESENİZ VE ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN...''

Uzmanlar, araçlarda benzin tasarrufu sağlanabilmesi için şu tavsiyelerde bulundular: ''Yurdumuzda her geçen gün artan motorlu taşıt ve iş makinesi sayısı yakıt tüketimini artırmaktadır. Petrol ihtiyacımızın çoğunluğunun yurt dışından karşılanması, fiyatlarının devamlı yükselmesi ve ağır ekonomik şartlar bizim tasarruflu davranmamızın en önemli gerekçesidir. Motorlu taşıtların normalin üstünde ve normal olmayan ölçülerde benzin harcaması iki ana kaynaktan meydana gelmektedir.

Bunlardan birincisi aracın kendisinden, diğeri ise sürücüden kaynaklanan gereksiz harcamalardır. Şasi, motor gibi aksamlar dikkatli ve muntazam yağlanmalıdır. Aksi halde yağsızlıktan dolayı sürtünme artacağından güç düşecek, parçalar çabuk aşınacak, bunlar da benzin tüketiminin artmasına sebep olacaktır. Bujilerin ayarsız, bozuk ve pis oluşu her 10 litrede l litre fazla benzin sarfiyatına sebep olur. Karbüratörün ayarsız ve pis oluşu, jikle kelebeğinin iyi açılıp kapanmayışı, spiral hortum içindeki çelik telin tutukluk yapması, keza el gazının aynı şartlarda bulunması benzin sarfiyatını artırır. Motorun elektrik ihtiyacını karşılayan malzeme ile bunun motora iletisini sağlayan akşamlardaki bozukluklar verimi düşürür, benzin sarfiyatını artırır. Lastik havalarının az olması yüzünden sürtünme artar, güç azalır ve dolayısıyla yakıt sarfiyatının artmasına sebep olur.

Debriyaj kaydırması, hava filtresinin tıkalı olması, soğutma sisteminin normal olmayışı yakıt sarfiyatını artırır.'' Kullanımdan kaynaklanan hatalardan dolayı da araçların fazla yakıt harcayacağını belirten trafik uzmanları, sürücülere şu uyarılarda bulundular: ''Alçak vitesle seyretmek, şehir içinde seyrederken trafik ışıklarında ve sıkışık trafikte motoru durdurup çalıştırma ve kalkışlarda gaz pedalına gereğinden fazla basma ve pompalama, aniden hızlanmak, gaza ve frene gereğinden fazla basmak, motoru çalıştırırken marşa gereğinden fazla basarak motoru boğmak, yakıt sisteminde oluşan sızdırma, yüzde 50'ye kadar varan benzin sarfiyatına neden olur.

Fren ayarlarının bozuk, yağlamanın yetersiz olması, yüksek hızla gidilmesi, taşıtın düşük vitesle seyretmesi benzin tüketimini artırır. Bu ülkenin vatandaşları olarak yukarıda belirtilen tüm hususlara dikkat etmemiz durumunda benzinden tasarruf ederek hem kendi harcamalarımıza kısıntı getirmek, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunulmak suretiyle üzerimize düşen vatandaşlık görevini en güzel şekilde yapma bahtiyarlığına kavuşmamız mümkündür.''

TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN...

Öte yandan, uzmanlar, araçların çalınma olasılığına karşı da vatandaşları uyararak, ''Hırsızlar kilit tanımaz, tedbirden iyi kilit olmaz'' görüşünü bildirdiler. Aracın çalınması durumunda, olaydan l ay sonra savcılık veya mahalli zabıtadan alınacak bir belge ile aracın vergi kaydının kapatılabileceğini vurgulayan uzmanlar, aracın bulunması durumunda ise dilekçe vermek suretiyle vergi kaydının yeniden açılabileceğini belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber