Türkiye'nin Lozan zirvesindeki yol haritası

Türkiye, Lozan'daki Suriye zirvesinde muhataplarına "Hızlı ateşkes, insani yardım, DEAŞ ve Nusra ile topyekün mücadele, uçuşa yasak bölge, de facto girişimlerinin engellenmesi ve yeni yol haritası" öngören bir plan sunacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Ekim 2016 00:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'nin Lozan zirvesindeki yol haritası

Türkiye,İsviçre'nin Lozan şehrinde, Rusya, ABD, S. Arabistan, Katar ve İran'ın dışişleri bakanlarının katılımıyla yarın gerçekleşecek olan Suriye zirvesine ilişkin yol haritası hazırladığı bildirildi. Türkiye'nin de aralarında olduğu Suriye zirvesinde, Ankara yol haritasında önemli maddelerden oluşan planların olduğu kaydedildi.

TÜRKİYE ARABULUCU OLDU

Geçtiğimiz gün İstanbul'un ev sahipliğinde gerçekleşen Dünya Enerji Kongresi sırasında Türkiye'nin, son derece başarılı bir diplomasi yürüttüğünü ve Lozan zirvesi için önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ikna edildiğini ifade edildi. Türkiye'nin arabuluculuğu sonrası ABD'nin Suriye zirvesi teklifine "evet" dediği öğrenildi. Ankara'nın, "Suriye" toplantısı için adeta S. Arabistan ve İran ile mekik diplomasisinde bulunduğu da elde edilen bilgiler arasında yer aldı.

DE FACTO ENGELLENMELİ

Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozacak, bölgede etnik ve mezhepsel çatışmalara yol açacak her türlü risk asgariye indirilmeli. Türkiye'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturacak, terör unsurları olan YPG yapılanmaların de-facto girişimleri engellenmeli.

İLK ADIM ATEŞKES

Suriye Zirvesi'ne Türkiye'yi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun toplantıda koyacağı plana ilişkin detaylar:

SÜREKLİ DİYALOG

DEAŞ ve El Nusra dışındaki tüm taraflar arasında çatışmaların devam ettiği tüm kentlerde koşulsuz ateşkes gerçekleştirilmeli. İran ve Rusya Esad rejimiyle; Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar da muhalefetle temas yürütmeli.

iNSANi YARDIM:

Halep başta olmak üzere insani yardım harekatı derhal başlamalı. Uluslararası toplum tarafından Türkiye'ye gönderilecek yardımlar, sivil toplum kuruluşları tarafından tüm dağıtılmalı. Acil tıbbi müdahale gerektiren noktalarda sahra hastaneleri oluşturulmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber