Enerjide tasarruf yapanlara faturada da indirim sağlanacak

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 10 Ocak 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ENERJİDE tasarruf için düğmeye basıldı. Enerji Verimliliği Kanun Tasarısı ile evde, işte, ulaşımda, fabrikalarda tasarruf kriterleri belirlenecek. Evlerde. bina inşaatlarında izolasyon çok ciddi bir şekilde ele alınacak. Radyatörlerin otomatik kontrolüne varıncaya kadar düzenlemeler getirilecek. Enerjide tasarruf yapanlar teşvik edilirken, faturada da indirim sağlanacak. Konutların izolasyonuna önem verilerekbelli metrekarenin üzerindeki yerlerde kombi kullanılması yasaklanacak. Binalara ısı ölçerler takılacak. Herkes ısındığı kadar ödeyecek. Kritelere uymayanlar 50 bin YTL'ye varan para cezasıyla cezalandırılacak. Meclis Sanayi Komisyonu'nda bugün masaya yatırılacak tasarıyla, enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi ve verimliliğin artırılması amaçlanıyor. Tasarı yasallaşırsa; konutlarda, evlerde, ulaşımda, elektrikle üretim ve dağıtım hatlarında şartlar konulacak; yani enerji tasarrufu elde edilecek.

Faturada indirim

Enerjide tasarruf yapanlar teşvik edilirken, faturada da indirim sağlanacak. Teşvik ve indirim oranı daha sonra çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecek. Enerji tasarrufu yapacaklara uygulanacak destekler arasında enerji giderlerinin belli bir kısmının karşılanması yer alıyor. Buna göre üç yıl içerisinde enerji yoğunluğunu en az yüzde 10 azaltanlar enerji giderinin yüzde yirmisi, yüz bin YTL'yi geçmemek üzere karşılanacak.

Binalar izlenecek

Enerji verimliliğinin izlenmesi ve koordinasyonun sağlanması için Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Enerji verimliliğini artırmak amacıyla binalar izlemeye alınacak. Enerji yöneticisi çalıştıran bina, kurum ve kuruluşlar enerji tüketim bilgilerini ve kendi tespitlerini her yıl rapor halinde sunacak. Binalarda mimari tasarım, ısıtma, soğutma, ısı yalıtımı, sıcak su, elektrik tesisatı, aydınlatma konumları, enerji performansı bir yönetmelikle düzenlenecek. Yönetmeliğe göre enerji kimlik belgesi hazırlanacak.

Uymayana ceza var

Yönetmeliğe uymayanların yetki belgesi iptal edilecek. Yetki belgesi iptal edilen kurumlara en az beş yıl süreyle yetki belgesi verilmeyecek. İstenilen bilgileri yanlış veya noksan verenler on bin YTL, hiçbir bilgi vermeyenler ve yerinde inceleme imkânı tanımayanlar ise elli bin YTL ödeyecek. Yasa ile birlikte yaklaşık değeri yılda 4 milyar YTL civarında olduğu tahmin edilen enerji tasarrufu potansiyelinin ülke ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber