Yasa ertelendi ama tüp bebek uygulaması 2'ye indi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Ocak 2007 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Tüp bebek deneme sayisini 3'ten 2'ye indiren ve çiftlerin bebek sahibi olma sansini azaltan Genel Saglik Sigortasi Yasasi ertelenmesine ragmen, bazi merkezler tarafindan uygulanmaya baslandi.

-Türk Jinekoloji Dernegi Baskani Bülent Tiras, konuyla ilgili olarak vatandaslari uyararak, Yasa'nin yürürlüge girecegi temmuz ayina kadar 3 deneme hakkinin devam ettigini ve çiftlerin bu sanslarini mutlaka kullanmalari gerektigini bildirdi.

Tüp bebek uygulamasini 3'ten 2'ye indiren ve çiftlerin bebek sahibi olma sansini azaltan Genel Saglik Sigortasi Yasasi ertelendigi halde, bazi merkezler tarafindan uygulanmaya baslandi.

Sosyal güvenligi tek çati altinda birlestiren ve henüz uygulamaya konmayan Genel Saglik Sigortasi (GSS) Yasasi, tüp bebek uygulamasinda özel merkezlerden yararlanamayan SSK'lilara iki deneme hakki getirdi, 3 deme hakki olan Bag-Kur ve Emekli Sandigi mensuplarinin sanslarini ise 2'ye indirdi.

Ancak yasa Temmuz ayina kadar ertelendi ve henüz Bag-Kur ve SSK'lilarin tüp bebek konusunda 3 deneme hakki devam ediyor. Bazi merkezler ise yasa yürürlüge girmis gibi deneme sansini simdiden ikiye indirirken, yas sinirini 23-39'a çekti.

'YASANIN UYGULANMASI HAK KAYIPLARINA NEDEN OLUYOR'

Türk Jinekoloji Dernegi Baskani Bülent Tiras, Anayasa Mahkemesi kararindan sonra 1 Temmuz 2007'ye ertelenen Genel Saglik Sigortasi Yasasi'nin, 63'üncü maddesinde bulunan tüp bebek deneme sayisinin 3'ten 2'ye indirilmesi ve çiftler için 23-39 yas sinirinin getirilmesi uygulamasinin otomatik olarak Temmuz'a kaldigina, ancak bazi merkezlerin simdiden bu uygulamayi fiili olarak baslattigina dikkat çekti. Tüp bebek merkezlerinin Bag-Kur'lu bazi hastalara sadece 2 deneme yaptigini söyleyen Tiras, 'Bazi merkezler sanki yasa su anda uygulamadaymis gibi hareket ediyorlar. Çocuk sahibi olmayan çiftler kendilerini bebek sahibi olmaya hazirliyor, ancak bu durum bir hak kaybina neden oluyor. Çünkü zaten tüp bebek için 3 denemenin 2'ye indirilmesi ve yas siniri getirilmesi basari oranini olumsuz etkiliyor' dedi. Tiras, suanda tüp bebek için basvuran çiftlerin 3 deneme ve 40 yas üst siniri haklarinin devam ettigini vurguladi.

'23 YASINA KADAR BEKLEMEK ANLAMSIZ'

Dünya Saglik Örgütü'ne göre üreme dönemi araliginin 15-49 yas olarak belirlendigini hatirlatan Tiras, Türkiye'de evliliklerin erken yaslarda yapildigina dikkat çekti. Tiras, bazi bölgelerde evlilik yasinin 19 ve daha altinda oldugunu söylerken, 'Bir bayan 19 yasinda evleniyor. Ancak esinin spermi yok. Simdi bu kisinin uygulamadan faydalanmak için 23 yasina kadar beklemesi gerekiyor. Bu anlamsiz' seklinde konustu.

Tiras, yasanin ertelenmesi ile birlikte tüp bebek sahibi olmak isteyen SSK'lilarin özel merkezlerden de yararlanma umutlarinin 6 ay daha geciktigini aktardi.

REVIZYON SART

Ulusal Üreme Cemiyeti Baskani Hakan Yarali ise, GSS'nin ertelenmesinin yasada bu noktalarda yapilmasi gereken revizyonlar için bir sans oldugunu kaydetti. Yarali, 30 yasin altinda olan çiftlerin tüp bebek sahibi olma sanslarinin yüzde 70 oldugunu, 30'lu yaslardan sonra bu sansin yüzde 25?30 oraninda azaldigini açikladi.

Türkiye'de tüp bebek yapma ihtiyacinin fazla olmasina karsin, tüp bebek merkezlerine ulasimin düsük oldugunu bildiren Yarali, basarili sayilabilecek tüp bebek merkezlerinin çok az oldugunu, bu merkezlerin Istanbul ve Ankara'da bulunduklarini anlatti.

Yarali, 2007 yilinin Temmuz ayindan itibaren tek çati altinda toplanacak olan Yesil kart, Emekli Sandigi, Bag-Kur ve SSK gibi sosyal güvenlik kuruluslarina mensup kisilere tüp bebek uygulamasinda taninan 3 deneme hakki için ödenen katki payinin sadece 2 uygulama için geçerli olmasini ise 'kötü bir uygulama' olarak yorumladi.

Saglik Bakanligi'ndan ruhsatli tüp bebek merkezlerinin dagilimi ise su sekilde;

84 merkezin 63'ü özel, 21'i kamu. Istanbul 26'si özel, 6'si kamu olmak üzere toplam 32 merkezle ilk sirada yer aliyor. Bu ili, 8'i özel, 7'si kamu toplam 15 merkezle Ankara izliyor. Merkez sayisi bakimindan üçüncü sirada yer alan Izmir'de ise 5'i özel, 2'si kamu toplam 7 merkez faaliyetlerini sürdürüyor.(ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber