Asgari ücret, AB'nin asgari ücretine yetişemedi...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2007 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'nin, son belirlenen asgari ücret ile AB'de en düşük asgari ücret uygulanan ülkeler arasında yer aldığını bildirdi.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ocak 2007'den itibaren geçerli olacak olan asgari ücretin karşılığı olan 310,92 avronun, AB içinde ancak yeni üye olan ülkeleri geçebildiğini, buna karşılık İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika, Yunanistan, Portekiz gibi ülkelerin çok gerisinde kaldığını öne sürdü.

Demirtaş, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren 16 yaşından büyükler için brüt 562,50 YTL, net 403,03 YTL olarak belirlenen asgari ücretin, Türkiye'de açlık sınırının altında olduğu gibi, Avrupa standartlarının da çok gerisinde kaldığını savundu.

Türkiye'de belirlenen asgari ücretin brüt karşılığının 310,92 avro olduğunu kaydeden Demirtaş, Avrupa İşverenler Federasyonunun verilerine göre, asgari ücretin Lüksemburg'da 1503 avro, İrlanda'da 1293 avro, Hollanda'da 1273 avro, İngiltere'de 1269 avro, Belçika'da 1234 avro ve Fransa'da 1218 avro olarak uygulandığını ifade etti.

YUNANİSTAN İKİ KATI

Yunanistan'daki asgari ücretin 668 avroyla Türkiye'de uygulanan ücretin iki katından fazla olduğunu kaydeden Demirtaş, İspanya, Malta, Slovenya, Portekiz'de uygulanan asgari ücretin de Türkiye'dekinin çok üstünde miktarlarda olduğunu öne sürdü.

Almanya, Avusturya, İtalya, Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Kıbrıs Rum kesimindeyse asgari ücret uygulanmadığına dikkati çeken Demirtaş, şunları kaydetti:

''Türkiye?de uygulanan asgari ücret ancak Letonya, Litvanya, Slovakya, Estonya, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Bulgaristan gibi AB'ye son yıllarda üye olan gelişmekte olan ülkelerdeki asgari ücretin üzerinde yer alıyor. Ancak ülkemiz ekonomisinin büyüklüğü göz önünde bulundurulursa, kendimizi AB'nin bu yeni ve küçük ülkeleriyle kıyaslamamız çok doğru değil. Türkiye'nin hedefi Avrupa'nın asıl büyük ekonomileri düzeyine yükselmek olmalıdır. En azından ve ilk aşamada asgari ücrette hedefimiz Yunanistan, İspanya, Portekiz gibi Akdenizdeki bize benzeyen ülkelerin seviyesine çıkmak olmalıdır.''

VERGİ YÜKÜ ÇOK AĞIR

Demirtaş, yeni asgari ücretli bir işçinin eline 403 YTL geçerken, toplam 280 YTL kesinti yapıldığını belirterek, ödenen asgari ücretin yarısından fazlası oranında vergi alındığını kaydetti. Demirtaş, bu kadar ağır vergi yükünün hiç bir ülkede olmadığını savundu.

Demirtaş, gerek Türkiye'deki gelir dağılımındaki adaletsizliğin düzeltilmesi gerekse de yaşam standartlarının yükseltilmesi için mutlaka asgari ücretin maliyetinin ve vergi yükünün azaltılması gerektiğini ifade etti. Demirtaş, asgari ücretin vergiden muaf tutulması gerektiğini kaydederek, şu görüşleri bildirdi:

''Vergi iadesinin kalkmasının ardından 2008 yılından itibaren asgari ücretin bir kısmının vergiden muaf tutulması, asgari ücretin artırılması açısından önemli ve olumlu bir gelişmedir. Ancak kuşkusuz yeterli değildir. Sahip olunan çocuk sayısına göre de indirim artacak, ama bu ücretle değil 4-5 kişinin, bir kişinin bile geçinmesi mümkün değil. Bu nedenle daha fazla indirim yapılması gerekiyor. Sayın Unakıtan'ın ifade ettiği gibi özellikle sigorta primlerinin azaltılması gerekiyor. Ancak bu şekilde asgari ücret üzerindeki yük gerçekten azaltılıp, hem işverene maliyeti azaltılır hem de çalışanın eline daha fazla ücret geçer.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber