Kapkaçcılara hapis kıskacı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 17 Ocak 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapkaç, hırsızlık, gasp ve kutlama magandalarına karşı daha sert yaptırımlar geliyor. Yeni tasarı yasalaştığında, cezalar kanundaki üst sınırdan verilecek. Ceza, kesinleşinceye kadar zanlı hapiste kalacak

Yılbaşında bir üniversitelinin maganda kurşunuyla vurulması ve alınan önlemlere rağmen bir türlü önlenemeyen kapkaç, hırsızlık ve gasp olayları AK Parti'nin TCK'da değişiklik için kolları sıvamasına neden oldu. Toplumdan gelen talepler ve artan suçlar üzerine Yozgat Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyon üyesi Bekir Bozdağ, TCK'nın gasp, nitelikli hırsızlık ve kapkaç suçlarına ilişkin yeni bir kanun teklifi hazırladı. Hazırlanan kanun teklifinin tek amacı var, o da kapkaç ve hırsızlık suçlarına panzehir olmak. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, konuyla ilgili bir kanun teklifinin önümüzdeki günlerde hem komisyon hem de Meclis gündemine geleceğini belirterek, "Bekir Bozdağ konuyla ilgili bir kanun teklifi hazırladı. Değişiklik önümüzdeki günlerde yapılacak. Nitelikli hırsızlık, gasp, hırsızlık suçlarının silahla işlenmesinde cezanın en üst sınırdan verilmesi gündemde" dedi. Yasada yapılması öngörülen değişikliklerden bazıları şöyle:

NELER DEGİŞECEK

nTCK'nın gasp, hırsızlık ve nitelikli hırsızlık suçlarını düzenleyen maddelerine, "Suçların silahla işlenmesi halinde ceza en üst sınırdan verilir" hükmü eklenecek. Silahlı soygunda ceza 3 yıl, nitelikli hırsızlıkta 5 yıl, gaspta ise 10 yıl hapis istemiyle dava açılacak. Hakimin alt sınırdan cezalandırmaya gitmesi tarihe karışacak.

Suçun tekrarı ve birden fazla suç işlenmesi halinde "pişmanlık" yani indirimin sadece bir suçtan uygulanabilecek. Böylece, birçok suçtan indirimden yararlanarak dışarı çıkılarak yeni suçlar işlenmesine engel olunacak.

Hırsızlık, gasp ve kapkaç suçlarında bir kez erteleme cezası verilecek. İkinci kez tutuklananlar, cezaları kesinleşinceye kadar hapisten çıkamayacaklar.

Maganda kurşunu konusu, TCK'da daha net bir şekilde tanımlanacak. Havaya ateş açarak ölüm ya da yaralanmaya neden olan kişiler, "Bilinçli taksir" suçundan yargılanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber