Üniversiteye girişte eşit katsayı yasa taslağı önümüzdeki hafta TBMM'ye geliyor

Haber Giriş : 29 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversiteye girişte meslek lisesi öğrencileri ile genel lise öğrencilerine eşit katsayı uygulanmasını da düzenleyen yükseköğretim yasa taslağının gelecek hafta TBMM'ye sunulacağını bildirdi. Çelik, şunları söyledi:

"Hazırlanan yasa taslağı sanırım önümüzdeki hafta TBMM'ye gelir. Bana göre bunun yetişmemesi için bir sebep yoktur. Anayasa'nın 131. maddesinde üniversiteye girişin kanunla düzenleneceği hükmü vardır. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Bu yetki YÖK'e verilmiş bir anayasal yetki değildir. Anayasa'nın 130. maddesinde YÖK'e verilen yetki yükseköğretimin planlanmasıdır. Yükseköğretimin planlanmasından da anlaşılması gereken şudur: Nerede ne tür okullar açılacaktır, nerede hangi fakülteler açılacaktır, bunların hangi bölümleri olacaktır, kontenjanları ne olacaktır? Yükseköğretimi buna göre planlamak YÖK'e verilmiş bir görevdir. Ancak Anayasa'da (üniversiteye giriş, kanunla düzenlenir) diye ifade edilmiştir. Kanun yapma yetkisi de TBMM'ye aittir. Bu çalışmanın Anayasa engeline takılacağı, Anayasa'ya aykırı olduğu iddialarının ve argümanların kesinlikle yersiz olduğunu düşünüyoruz."

Çelik, rektörlerin yükseköğretim yasa taslağındaki katsayılarla ilgili durumu görüşmek üzere olağanüstü toplantı yapacağının anımsatılması üzerine, üniversitelerin Avrupa Birliği'ne (AB) uyumunu sağlamak amacıyla Türkiye'nin de imza attığı Bologna Deklarasyonu bulunduğunu ifade etti.

Çelik, şunları kaydetti: "Buna karşı çıkan üniversitelerimiz ve onların değerli yöneticileri Bologna Deklarasyonu'nun gereklerini yerine getiren ve Bologna Deklarasyonu'nun öngördüğü tarzda bir üniversite modeli oluşturan üniversitelerimiz değil. Eğer üniversitelerimiz Bologna Deklarasyonu'nun gereğini yerine getiren ve bu konuda kendisini AB standartlarına tam anlamıyla uyduran üniversiteler olma noktasına gelirse, bu meseleye ciddi bir reaksiyonun olmayacağını düşünüyorum. Şunu da söyleyeyim, belli konularda farklı yaklaşımların olmasını yadırgamamamız lazım. Bir yasa taslağı gündeme geldiği zaman birileri ona karşı olur birileri taraftar olur. Herkes fikrini söyler. Fikirlerin çatışmasından gerçek ortaya çıkar. Bu süreci çok yadırgamayalım."

(aa)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber