TÜSİAD: Vergi sistemimiz beklentileri karşılamıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2007 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, küreselleşme trendine bağlı olarak dünyada artan vergi rekabeti karşısında Türkiye'deki vergi sisteminin, beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu savundu.

Sabancı, TÜSİAD'ın "Kayıt Dışı Ekonomi ve Sürdürülebilir Büyüme: AB Yolunda Değerlendirme ve Çözüm Önerileri" başlıklı raporunun açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, TÜSİAD'ın 2004 yılında "Türkiye Ekonomisi için Sürdürülebilir Büyüme Stratejileri" adlı bir proje başlattığını hatırlattı.

Bu proje kapsamında ele alınan son konunun, Türkiye'nin yakaladığı büyüme performansının devamı için engel teşkil eden kayıt dışı ekonomi olduğunu dile getiren Sabancı, TÜSİAD olarak kayıt dışı ile mücadeleyi, özellikle son 3 yılda, önceliklerinden biri olarak belirlediklerini ve her ortamda konuyu dile getirme gayreti içerisinde olduklarını anlattı.

Türkiye'de kayıt dışı ekonominin boyutları konusunda, üzerinde uzlaşılan ortak bir rakam bulunmadığını altını çizen Sabancı, bu büyüklüğün tahminine yönelik çalışmalar birbirlerinden farklı sonuçlar verse de hepsinin, kayıt dışı ekonominin Türkiye'de ciddi bir boyuta ulaştığına işaret ettiğini kaydetti.

Sabancı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele projesinde elde edilen bulgulara göre, çalışanların, kayıt altına alınamamasının kamuya maliyetinin yıllık brüt 17 milyar YTL civarında olduğunu bildirdi.

"Küreselleşme trendine bağlı olarak dünyada artan vergi rekabeti karşısında vergi sistemimiz beklentileri karşılamaktan hala oldukça uzaktır" diyen Sabancı, bu durumun düzeltilmesinin özellikle makro dengeler açısından istikrar ortamına girildiği bu dönemde, ele alınması gereken öncelikler arasında olduğunu vurguladı.

İstihdam üzerinden alınan vergilerin yanı sıra akaryakıt başta olmak üzere enerji üzerinden alınan vergiler, otomotiv ve haberleşme sektörünü konu alan özel tüketim vergilerinin üretim maliyetlerini olumsuz etkilediği görüşünü aktaran Sabancı, bankacılık işlemleri üzerindeki BSMV ve KKDF gibi aracılık yüklerinin de bu çerçevede düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber