Okullarda ?hükümlü hizmetli' dönemi başlıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Ocak 2007 16:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

HERHANGİ bir olaya karışmış hükümlüler, ceza infaz kurumunda cezasını tamamlamak yerine okullarda istihdam edilecek. ?Denetimli serbestlik hizmeti' kapsamında hükümlüler, aşçı, bekçi, hizmetli, kaloriferci, memur, şoför, teknisyen ya da hemşire olarak okullarda hizmet verecek. Hükümlüler gündüz okulda mesai yapacak, akşam cezaevine dönecek.

ADALET BAKANI İSTEDİ

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, 7 Eylül 2006 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı'na yazı göndererek, şüpheli, sanık ya da hükümlünün ceza infaz kurumu yerine toplum içinde denetlenerek yeniden topluma kazandırılması için okullarda çalıştırılmasını istedi. Denetimli serbestlik hizmetinin şüpheli, sanık veya hükümlüyü ceza infaz kurumuna almak yerine toplum içinde denetleyerek yeniden topluma kazandırmayı amaçlayan toplum temelli bir uygulama olduğunu belirten Bakan Çiçek, ?Bu hizmetin amacı hükümlülerin tekrar suç işlemesini önlemek, mağdura verilen zararı gidermek, suç için öngörülen cezalara alternatif olarak verilen tedbir kararlarının toplum için yerine getirilmesini sağlayarak toplumla iç içe hükümlüleri yeniden topluma kazandırmak ve tüm bu amaçların bir sonucu olarak kamu güvenliğinin sağlanmasına hizmet etmektir? dedi. Milli Eğitim Bakanı, uygulamanın sakıncalı olabileceğini yazıyla Adalet Bakanlığı'na da bildirdi.

Antalya Cumhuriyet Savcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri Şube Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazı göndererek, denetimli serbestlik hizmeti kapsamında hükümlülerin kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılabileceğini belirterek, bunların istihdamını istedi. Müdürlük ise okullardan, aşçı, bekçi, hizmetli, kaloriferci, memur, şoför, teknisyen, hemşire gibi alanlardaki ihtiyacın bildirilmesini istedi.

Okul müdürleri, 150'ye yakın yerde çalıştırılacak hükümlü talebinde bulundu. Antalya Cumhuriyet Savcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri Şube Müdürlüğü'nün belirleyeceği hükümlüler, gündüz okula gelecek, belirlenen alanda hizmet verecek, mesai bitince cezaevine dönecek. Okullara gönderilecek hükümlülerin açık cezaevine geçmeyi hak edenlerden seçileceği bildirildi.

Bu uygulamanın diğer kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanabileceği, ancak, eğitim kurumu okullarda uygulanmasının zor olacağı belirtiliyor. Okul müdürleri, hükümlülerin okullarda çalıştırılmasının sakıncalı olabileceğini savunurken, ?Okulda bulunacak kişiler öğrenciye örnek olacak nitelikte olmalı. Hükümlülerin topluma kazandırılması için tapu, adliye gibi alanlarda çalıştırılması olumlu olabilir. Okullar öğrenci yetiştiren mekanlar. Burada çalıştırılacak kişilerin daha dikkatle seçilmesi lazım. Hükümlü çalıştırılması hem yönetici olarak bizi, hem de çocukları tedirgin edebilir? diyerek kaygılarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber