'Dekanlık nasıl yapılır' araştırması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2007 17:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından, dekan ve dekanlık görevinin sorunları, dekanlığın nasıl yapılması gerektiği ve olması gereken niteliklerin belirlenmesi amacıyla araştırma başlatılacağı bildirildi.

Araştırmayı yürütecek Yrd. Doç. Dr. Hasan Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası alanda dekanlarla ilgili çok sayıda nitel ve nicel araştırma yapıldığını, ancak ulusal çapta bu konuda yapılan araştırmaların çok sınırlı olduğunu söyledi.

Türkiye'deki üniversitelerde 600'den fazla dekan bulunduğunu ve her üç yılda bir yapılan atamalarla yüzlerce dekanın göreve başladığını ifade eden Arslan ''Bunun yanında uzun yıllar dekanlık yapanlar, ne yazık ki öğrendiklerini deneyerek yanılarak öğrenmişlerdir.

Araştırmanın amacı, çalışmış ve çalışan dekanların deneyiminden yararlanarak, dekanlığın sorunlarını belirlemek, etik kodlarını ortaya koymak ve bu görevi üstelenecekler için bir rehber hazırlamaktır'' dedi.

Dekanların yönetimde karşılaştıkları farklı örnekler ve çözüm yollarının örnek olay incelemesi şeklinde ele alınacağını dile getiren Arslan, ''Deneyimlerin paylaşıldığı araştırmalar ve konferanslar gerek bu sorumluluğu üstlenmeyi planlayan adaylara, gerek şu an bu görevi devam ettiren dekanlara büyük yarar sağlayacaktır'' diye konuştu.

-BÜTÜN DEKANLARA ULAŞILMASI HEDEFLENİYOR-

Yrd. Doç. Dr. Arslan, nicel ve nitel araştırma yönteminin birlikte kullanılacağı araştırmada, sosyal, fen ve sağlık bilimleri alanlarından seçilecek dekanlarla mülakat yapılacağını ifade ederek, şunları kaydetti: ''Bu mülakatlar yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle yapılacak. Görevin gerekliliğine ve sorunlarına ilişkin görüşler alındıktan sonra dekanların, dekan adaylarına verecekleri mesajlar not edilecek. Araştırmada Türkiye'deki bütün dekanlara ulaşılması hedeflenmiştir.''

Araştırma sonuçlarının yalnızca devlet veya vakıf üniversiteleri ya da bir bölgeye yönelik değil, Türkiye'deki üniversitelerin tümüne yönelik olacağını vurgulayan Arslan, önümüzdeki nisan ayında başlatılacak çalışmanın 24 ayda tamamlanmasının planlandığını da kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber