'Devlet kasaplık yapmaz' diye satılan Et Balık, İstanbul'da kasap açacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Ocak 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Devlet kasaplık yapmaz" denilerek kesimhaneleri özelleştirilen Et ve Balık Kurumu, başta İstanbul olmak üzere tüm yurtta kasaplığa geri dönüyor. EBK, vereceği bayilikler ve açacağı kasaplarla ette doğrudan oyuncu olacak.

Özelleştirmenin ilk örneklerindendi Et ve Balık Kurumu (EBK). Ve özelleştirme başladığında 'hayvancılık bitecek' eleştirilerine yanıt 'devlet kasaplık yapmaz, yapmamalı' idi. Sonuçta kurum 15 yılda parça parça satıldı ve bugün geriye sadece 7 adet kombinası kaldı. Ancak bugün süreç tersine döndü ve EBK, başta İstanbul olmak üzere kasaplığa geri döndü. 2005'de EBK, Tarım Bakanlığı'na verildi. Ağustos 2006'da yeni ana statüsü yayınlandı ve EBK'ya "Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da bir türlü toparlanamayan hayvancılığa destek görevi" verildi. Böylece özelleştirilirken açıklanan söylemin tam tersine hareket edildi. Yeni plan şöyle işleyecek:

* Doğu ve Güneydoğu'daki 28 ilde besicilerle sözleşme imzalanacak.

* Belirlenen standartlara uygun yetiştirilen kültür ırkı mensubu büyükbaş hayvanları satın alınacak.

* Aldığı hayvanları kendisi kesecek ve Türkiye genelinde tüketiciye bayilikler ve perakende satış birimleriyle kendisi ulaştıracak.

* Bu amaçla iş planında Türkiye dokuz bölge bayiliğine bölündü. En önemli merkezler; İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Kayseri ve Diyarbakır. Bu bayiler 28

ilden aldıkları etleri bağlı illerde doğrudan nihahi tüketiciye satışını sağlayacak. Yani kasaplık yapacak.

* Hatta gıda sektöründe alım gücü ve nüfus bakımından önemli pazar alan İstanbul, Avrupa ile Anadolu yakaları olmak üzere iki ayrı bölge bayiliğine bölündü. EBK'nın halen Ankara'da biri Balgat'taki genel müdürlüğünün altında olmak üzere üç doğrudan satış birimi de bulunuyor.

10 YILDA 880 BİN BÜYÜKBAŞ

Büyükbaş hayvancılıkta kültür ırkı yetiştirmeyi teşvik etmeyi amaçlayan ama 90'lara kadar süren klasik KİT anlayışını geri getirmeyi de hedefleyen EBK, 10 yıl içinde toplam 880 bin büyükbaş hayvana ulaşmayı hedefliyor. İlk yıl 20 bin ve ikinci yıl 30 bin hayvan sözleşmeli besicilerden satın alınarak, kesilip, tüketiciye sunulacak. Belirlenin standartlara uygun hayvanı EBK'ya satan besicilere de çıkan etin kilogramı başına 1 YTL Hazine teşvik primi ödenmesi amaçlanıyor. Teşvik primli etlerin ise sektörde başka bir devlet rekabetini ortaya çıkarması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber