'Eğitim aşısı' iki yılda tuttu

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 29 Ocak 2007 07:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye'de iki yıldır uygulanan yeni eğitim müfredatının, ilköğretim öğrencilerinin daha üretken ve kendisini ifade edebilen bireyler olarak yetiştirilmesini sağladığı bildirildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, tüm dünyada uygulanan ?yapılandırmacı öğrenme kuramı? temel alınarak oluşturulan yeni ilköğretim müfredatının, sosyal yanı ve iletişim becerisi gelişmiş, böylece daha üretici bir nesil ve toplum oluşturmayı hedeflediğini söyledi.

Ezberci değiller

Öğrenmenin olması için, bilginin öğrenci tarafından alınması gerektiğini, bilginin öğretmen tarafından verilmesinin ?öğrenme? değil, ancak ?ezbercilik? olacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kutlu, şöyle dedi: ?Her öğrenci kendine özgündür ve öğrenmeyi farklı biçimde yapar. Yeni sistemde bilgi hazır bir şekilde öğrenciye verilmiyor. Öğrenci bilgisini, kendisinin anlayacağı şekilde alıp yapılandırıyor. Böylece büyük bir problem olan ezber, giderilmiş oluyor. Yeni müfredatta daha çok çaba gösteren öğrenci, daha çok öğreniyor. Böylece öğrenci aktif oluyor. Öğrencinin bilgiyi, yaparak, yaşayarak öğrenmesi, onun bilgiyi kalıcı olarak öğrenmesini sağlıyor.?

? Yaşayarak öğreniyorlar

Uygulamadan memnun olduklarını belirten öğretmenler de çocukların gösterdiği becerilerin kendilerini şaşırttığını söylüyor. Adana Gazi İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Sezai Yeşiltepe Türkçe dersinde öğrencilerden bir hikayenin sonunu tamamlamalarını istediğini, öğrencilerin yazdıkları karşısında şaşırdığını kaydetti. Matematik dersinde ?metre konusu? işlenirken öğrencilerin metrenin kullanıldığı meslekleri yapan kişilerle röportajlar yapıp, ?Metre olmasıydı ne olurdu? gibi sorular sorduklarını ifade eden Yeşiltepe, ?Benzeri, anketler, bir araya gelip bir durumun canlandırıldığı dramalar gibi faaliyetler, öğrencilerin bilgileri yaşayıp, sorgulayarak öğrenmesini sağlıyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber