MB Başkanı: Yüzde 4'lük enflasyon hedefi çok iddialı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, çalışanların ücret zamlarının yüzde 4'lük enflasyon hedefini tutturmayı zorlaştıran bir etken olduğu açıklamasının vicdani boyutunu, ?Bizim kimsenin maaşında gözümüz yok ama üst üste koyunca enflasyonu etkiliyor" diye değerlendirdi.

Yılmaz, Enflasyon Raporu'nu açıkladığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ücret zamlarının enflasyon hedefini tutturmayı zorlaştırdığı açıklamasını yaparken, çalışanların durumu için ne hissettiği sorulan Yılmaz, ?Biz insanız. İnsan olmamız hasabiyle diğer insanların ne yediği, ne içtiği, nasıl yaşadığı bizim için elbette önemliö dedi. İnsanların gelir durumları, yaşam standartlarının kendilerini yakından ilgilendirdiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi:

?ZAMLAR YETERLİ DEĞİL AMA?"

?Elbette bizim vicdanımız buna razı değil ama Türkiye'nin de bir gerçeği var. Bize verilen görev enflasyonla mücadele. Bizim kimsenin maaşında, gelirinde gözümüz yok. 15, 50, 60, 100 YTL zamlar önemli bir şey değil bugünkü yaşam koşullarında. Ama üst üste koyduğumuz zaman enflasyonla mücadeleyi etkiliyor. Kısa vadeli çıkarları uzun vadeli çıkarların önüne koymayalım.ö Enflasyondaki düşüşün, ?iş ve aş içinö çok önemli olduğunu belirten Yılmaz, fiyat istikrarının her şeyin başı, son altı yıllık tecrübenin de bunun laboratuarı olduğunu söyledi.

HÜKÜMET İLE AYRILIK YOK

Hükümetin yaptığı zamların, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini etkilemesi durumu nedeniyle hükümet ile görüş ayrılığı bulunup bulunmadığına ilişkin soruya Yılmaz, ?Ücret zamları hedefe ulaşmayı bir miktar zorlaştırıyor. Biz hedefi dikkate almak zorundayız. Ama hükümetin enflasyonla mücadelesi ile bizim mücadelemiz arasında fark yok. Hükümet, Faiz Dışı Fazla'ya önem veriyor. Bizim enflasyonla mücadelemiz de buna katkı sağlıyorö yanıtını verdi.

?YÜZDE 4 ÇOK İDDİALI"

2006 enflasyon hedefindeki sapmayı değerlendiren Yılmaz, ?Enflasyon hedefi yüzde 5 iken, 9.65 ile bitirmek hoş bir şey değil. Buna üzülmemek elde değil. Üzülmek de bir şeyi hallediyor mu, hayır halletmiyor. İçtenlikle paylaşıyorum, evet tutmadıö dedi. 2007 için belirlenen yüzde 4 hedefi için de Yılmaz, ?Yüzde 4'ün çok iddialı olduğunu, kolay olmayacağını düşünüyoruz ama Merkez Bankası olarak biz ekonomide bütün taşların yerine oturması ve kanunen görevli olduğumuz için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Yüzde 4'ün tutturulması için bazı riskler var. Bize verilen araçlarla onu yapmaya çalışacağızö diye konuştu.

SEÇİME KADAR FAİZ DEĞİŞTİRMEME ÖNGÖRÜSÜ

Para Politikası Kurulu'nun son toplantısında, seçime kadar faizi değiştirmeme varsayımına dayanılmasını açıklayan Yılmaz, ?Faizin sabit kalması, tahmin, varsayıma dayanıyor. Varsayımlar sürekli değişiyor. Hükümete ve kamuoyuna bunun varsayım olduğunu bildiriyoruz. Bu varsayım değişmez, yerli yerinde kalırsa sıkı duruşumuzu devam ettireceğimizi söylüyoruz. Dolayısıyla her şey gelişmelere bağlıö dedi. Yılmaz, yüzde 4'ün iddialı ve zor tutturulur görülmesine rağmen revize edilmemesini de şöyle açıkladı:

?Biz enflasyon hedefini geçen üçüncü çeyreğin sonunda, bütçe çalışmaları yapılırken değiştirseydik ve enflasyon da 9.65 olarak gerçekleşince hedefi tutturmuş mu olacaktık? Bir şey değişmeyecekti. Her iki durumda da bizim için kredibilite sorunu var. Biz bunun üzerinde çalıştık ve değiştirmemenin daha az kredibilite kaybına neden olacağına karar verdik. Ve hedefin tutturulması için ne gerekiyorsa yapacağız.ö

?SEÇİMİN ETKİSİ KALICI OLURSA MÜDAHALE EDERİZ"

Seçimlerin de Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili gelişmelerin para politikasına olası etkisini değerlendiren Yılmaz, ?Merkez Bankası bunların birincil değil ikincil etkilerini gözetir. Enflasyon kalıcı olarak etkilerse Merkez Bankası'nın tepki vereceğini söylüyoruz. Bu raporda olmaması, bu riskin ortadan kalkmadığı anlamına gelmezö diye konuştu.

ZAM YAPILACAKSA YAPILSIN

Yapılacağı açıklanan elektrik zammının halen yapılmamış olmasının önlerini görmeye engel olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Yılmaz, ?Eğer zam yapılacaksa zamanında yapılsın, bu bizim için daha iyi. Bu tür yapılmayan zamlardan dolayı ortaya çıkması muhtemel gelişmeleri biz Merkez Bankası olarak hesabımıza-kitabımıza koyduk ve projeksiyonlarımıza yansıttık. Fiyat artışı olursa bizim için sürpriz olmayacak. Bizim hesaplarımızda varö dedi.

KADIN ERKEK AYRIMI YAPMADIK

Merkez Bankası'nın son dönemdeki iş ilanlarında kadın-erkek ayrımı yaptığı yönündeki iddialara da yanıt veren Başkan Yılmaz, bugüne kadar verdikleri üç ilandan birisinde erkek, birisinde bayan, birisinde de karışık eleman talebinde bulunduklarını söyledi. Merkez Bankası'nın cinsiyet ayrımı yapmadan istihdam sağlayan bir kuruluş olduğunu kaydeden Yılmaz, ?İşin gereği, doğası nedeniyle bazı işlerde bayanların yapamayacağı sonucuna vardıkö dedi. Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nün de bu yönde görüş verdiğini ifade eden Yılmaz, ?Vücut gücüne dayalı işler konusunda beyleri tercih ettik. Çünkü 10-12 tonluk emisyonların doldurulduğu torbalar taşınıyor. Bunu erkekler yapabilir diye düşündükö diye konuştu. Yılmaz, Merkez Bankası'nda kadın ve erkek dağılımı konusunda şu bilgileri verdi:

?18 genel müdürün 14'ü erkek, 4'ü bayan. Toplam 31 genel müdür yardımcısının 24'ü erkek, 7'si bayan. 91 müdürden 30'u bayan, 61'i bey. 709 elamandan 415'i bayan, 294'ü bey. 179 müdür yardımcısından 88 bayan, 91'i bey.ö Yılmaz, başkan yardımcılığına uzun süredir atama yapılamamasının sorulması üzerine, gönderdikleri ismin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından uygun görülmediğini, ikinci isim için de çalışmanın devam ettiğini söyledi. Yılmaz, ?Ben de şahsen bir başkan olarak bu pozisyonların açık olmasından mutlu değilimö diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber