Maliye'deki köstebek skandalı genişliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2007 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi kayıtlarına giren kişiler tarafından, aralarında devlet görevlileri, gazeteciler ve işadamlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin ''kanun dışı'' şekilde mal varlığı ve vergi sorgulamasına tabi tutulması olayında, soruşturma kapsamının genişletildiğini bildirdi.

Unakıtan, bu arada, soruşturmanın selameti açısından konuyla ilgili bundan böyle basın ve yayın organlarına açıklama yapılmayacağını kaydetti.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlık tarafından 24 Ocak 2007 tarihinde yapılan basın açıklamasında da belirtildiği gibi, tüm vergi mükelleflerinin vergi kimlik bilgileri, sicil, tahakkuk, tahsilat gibi vergilendirmeye ilişkin iş ve işlemlerinin, Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) kapsamında tüm vergi dairelerince elektronik ortamda yürütüldüğünü hatırlattı.

Unakıtan, söz konusu sistemin, kişilerin banka hesapları ve kredi kartlarına ilişkin bilgileri içermediğini bildirdi.

Bu kapsamda gelir idaresine bağlı vergi dairelerinin yönetim kademesindeki personeli ile tüm Bakanlık denetim elemanlarına, bu sistem üzerinden görevlerinin gerektirdiği işlemleri ve denetim hizmetlerini yürütmeleri için kendilerine kişisel kullanım yetkisi sağlayan şifreler verildiğini belirten Bakan Unakıtan, şöyle devam etti:

-BASINA KISITLAMA-

''Bu yetkinin, bakanlığımın yetkilendirilen tüm personeli tarafından yasalarla belirlenmiş görev sınırları çerçevesinde, görev bilinci ve etik kurallara uygun olarak kullanılması esastır. Uzun yıllardan beri uygulama da hep böyle süregelmiştir. Ancak, Bakanlığımız Teftiş Kurulu tarafından veri güvenliği yönünden yapılan bir araştırma sırasında, bazı personelin söz konusu yetkiyi kötüye kullandığına yönelik emarelerin tespit edilmesi üzerine, talimatım gereğince söz konusu araştırmanın genişletilerek soruşturulmasına başlanmıştır.

Bundan böyle konuyla ilgili olarak soruşturmanın selameti açısından, basın ve yayın organlarına açıklama yapılmayacak olup, bu nedenle, tarafımdan açıklanmayan bu husustaki bilgilere itibar edilmemesi gerekmektedir.''

Bakan Unakıtan, Maliye Bakanlığında, yetkilendirilmiş tüm personelin, görevlerinin gereği olarak yürüttükleri hizmetleri, veri ve vergi mahremiyeti, görev bilinci ve etik kurallara uygun olarak özenle sürdürmeye devam edeceklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber