Vali Kılıçlar hakkında suç duyurusu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Ocak 2007 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HASANKEYF'i yaşatma girişimi, Adana'da yayımlanan bir gazeteye ?Ilısu barajı projesine karşı çıkanlar, terör örgütü ve yandaşlarıdır' şeklinde demeç veren Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Girişim sözcüsü ve Diyarbakır Arkeoloji eski müze müdürü Necdet İnal, Vali'nin açıklamalarını dehşetle okuduklarını söyledi.

Makine Mühendisleri Odasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi Sözcüsü Diyarbakır Arkeoloji Müzesi eski müdürü Necdet İnal, Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar'ın, Adana'da yayımlanan bir yerel gazetede, ?Ilısu barajı projesine karşı çıkanlar, terör örgütü ve yandaşlarıdır? şeklinde demeç verdiğini hatırlattı. Açıklamayı dehşet içinde okuduklarını belirten İnal, ?Mardin gibi tarihi bir kentin Valisi'nin tarih bilinci ile hareket etmesi, bu konuda daha duyarlı davranması, korumacı bir anlayış ile davranması daha uygun olmaz mıydı? Veya bilimsel bir açıklamayla karşı görüşünü dile getirseydi daha şık olmaz mıydı?? dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR

Girişim sözcüsü İnal, Hasankeyf'in tarihi yapısının yaşatılması gerektiğini, barajdan etkilenecek yaklaşık 50 binin üzerinde nufusun ülke ekonomisine getireceği büyük mali yükü de düşünüp, bunun 60- 70 yıl ömürlü bir baraj ile yok olmasını önlemeye çalışarak, bu ülkenin geçmişini, dolayısıyla bugününü ve geleceğini korumaya çalışanları terörist olarak nitelendirmenin ne kadar doğru bir yaklaşım olduğunu sorarak şöyle devam etti:

?Tarihi ve çevreyi koruma bilincine sahip, tarihi ve kültürel değerlerimizi korumaya kendini adamış tüm sağduyulu insanlar bu projeye karşı çıkmadılar mı? Aydınlar, yazarlar, akademisyenler, uzmanlar, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları üyeleri terörist mi oldular? Bu talihsiz açıklamayı üzüntü ile karşıladığımızı, girişim üyeleri olarak sayın Vali hakkında suç duyurusunda bulunarak yasal mücadelemezi başlatmak istediğimizi duyuruyoruz.?

VALİ ?YANLIŞ ANLAŞILDIM' DEMİŞTİ

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar ise, bir süre önce yaptığı yazılı açıklamada sözlerinin bazı sivil toplum kuruluşları tarafından yanlış anlaşıldığını belirterek, şöyle dedi:

?İyi niyetlerinden asla şüphe etmediğimiz akademisyen, yazar, çizer, sivil toplum kuruluş temsilcisi ve çevre dostu kişi ve kuruluşların bir kısmı Ilısu barajı projesine karşı çıkmaktadır. Bu iyi niyet fikir ve düşünceleri, demokrasinin temel unsurlarından biri olarak görülmekte ve değerlendirilmektedir. Ancak, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne dönük faaliyet gösteren ve bölge insanının refah düzeyinin yükseltilmesini istemeyen terör örgütü ve yandaşlarının, Hasankeyf'in tarihi değerlerinin gölgesinde, Ilısu barajı projesine karşı çıkmalarını kötü niyetin bir ürünü olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. Yukarıdaki anlayış doğrultusunda İl Valisi olarak, Ilısu barajı projesine karşı çıkanların tümünü terör örgütü ve yanlısı gibi görme ve değerlendirme anlayışı içinde olmam mümkün değildir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber