Okullarının hiçbiri çevre sağlığı standartlarına uygun değil

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2007 18:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu tarafından gerçekleştirilen "İzmir İli Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilköğretim okullarının okul çevre sağlığı ve fizik koşulları yönünden incelenmesi" konulu araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmanın İzmir Bornova ilçe sınırları içerisinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı gündüzlü 64 devlet okulu üzerinde gerçekleştirildiğini kaydeden Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Aynur Uysal, "Çalışma kapsamına alınan ilköğretim okullarının hiçbiri tam olarak okul çevre sağlığı standartlarına uygun değildir" dedi. Okul çevre sağlığı standartlarına göre okul binalarının anayol üzerinde olmamaları gerekirken okul binalarının yaklaşık yüzde 36'sının anayol üzerinde olduğunun saptandığını açıklayan Uysal, "Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre ülkemizde okulların çevresi ile ilgili özellikler açısından yeterince güvenli olmadığı saptanmıştır. Sadece yoğun taşıt trafiği dikkate alındığında okul binalarının yüzde 54.7'sinin yoğun taşıt trafiği içerisinde olduğu görülmüştür. Çocukların trafik kazalarına karşı korunmasında can güvenliği açısından çok önemli olan okulların önündeki güveni yaya geçişinin okulların yüzde 41'inde sağlanamadığı belirtilmiştir. Araştırmada okulların giriş-çıkışlarında öğrencilerin trafik kazalarına karşı can güvenliğinin yeteri kadar sağlanamadığı saptanmıştır" dedi.

Okul idarecilerine göre okulların tamamının içinde seyyar satıcı bulunmazken, 35 okulun yanında seyyar satıcı bulunduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr.Uysal, "Bu oran yüzde 54.7'dir. Öğrencilerin açıkta bulunan sağlıksız yiyecekleri satın almaları birçok hastalığa neden olabileceğinden uygun olmayan bir durumdur" diye konuştu.

FİZİKİ KOŞULLAR YETERSİZ

Araştırma alanına giren okulların yüzde 96.9'unda okul binasının inşaatında ısı ve nem yalıtımı yapan malzemelerin kullanılmadığının görüldüğünü açıklayan Yrd.Doç.Dr.Uysal, "Öğrenci ve okul personelinin sağlığı dikkate alındığında okul binalarının inşaatında uygun malzeme kullanan okul sayısının yetersiz olduğu açıkça gözlenmektedir. Bu durum olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Okul çevre sağlığı standartlarına göre okul koridorları en az 3 metre genişlikte olmalıdır. Araştırma alanına giren 64 okulun 25'inde koridor sistemi uygundur. Ayrıca okulların tamamında bina zemin kaplamasının da uygun olduğu saptanmıştır. Okul Çevre Sağlığı Standartlarına göre sınıf ve dershanedeki sıra, tabure ve sandalyelerin ergonomik, öğrencilerin ayaklarının yere değmesini,yazı tahtasını kolayca görebilmesini, dizlerini rahatça hareket ettirebileceği kadar geniş olması, yüzeylerinin temiz ve pürüzsüz, cilalanmış olması gerekir. Okullardaki sıra ve taburelerin yüzde 60.9'unun uygun olduğu saptanmıştır" diye konuştu.

MERDİVENLER UYGUN DEĞİ

Araştırma kapsamındaki 61 okulun yüzde 95.3'ünün merdivenlerinin kaymayıcı engelleyici malzeme ile kaplanmadığını, bu nedenle Okul Çevre Sağlığı Standartlarına uygun olmadığının saptandığını kaydeden Yrd.Doç.Dr.Uysal, "Sadece üç okulun merdivenlerinin kaymayı engelleyici bir malzeme ile kaplandığı, buna rağmen okulların tamamının merdivenlerinde korkuluk bulunmaktadır. Gerek sınıf kapılarının içeriye doğru açılması, gerekse merdivenlerin uygunsuzluğu okul içi kaza olasılığını arttırmaktadır. Okulların yüzde 96.9'unun kalorifer ile ısıtıldığı, yüzde 3.1'inin ise Okul Çevre Sağlığı Standartlarına uygun olmayan soba ile ısıtıldığı görülmüştür" dedi. Okulların lavabo ve tuvaletleri incelendiğinde okulların yüzde 59.4'ünün tuvaletlerinin, yaklaşık olarak yüzde 90.6'sının ise lavabolarının sayısal olarak yeterli olduğunu açıklayan Yrd.Doç.Dr.Uysal, "Okulların yüzde 64.1'inde tuvaletlerin hijyen koşullarına uygun olduğu gözlenmiştir. Okulların yüzde 18.8'inde ise okul bahçesinde tuvalet bulunmaktadır. Tuvalet sayılarının az olması okula devam eden öğrencilerde bulaşıcı hastalık riskini arttırmaktadır" diye konuştu.

SINIFLAR KALABALIK

Sınıflarında ortalama 35 öğrenciden az olan okul oranı yüzde 50 iken diğer yarısının 35 öğrenciden fazla öğrenciye sahip olduğunu açıklayan Yrd.Doç.Dr.Uysal, "Sınıflardaki öğrenci sayısının fazlalığı özellikle hava yolu ile bulaşan hastalıklar başta olmak üzere, birçok sağlık sorunlarına neden olabilir, okuldaki sınıf hijyeni bozulabilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber