DSİ Genel Müdürü: 50 yıl sonraki su ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2007 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hedeflerinin şehirlerin 50 yıl sonraki su ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu söyledi.

DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, beraberinde Genel Müdür Yardımcısı Haydar Koçaker, İçmesuyu Daire Başkanı İsmail Uğur, Etüd Planlama Daire Başkanı Dr. Ahmet Alpaslan, 1. Bölge Müdürü Mehmet Kalay, 3. Bölge Müdürü Necmi Özgür ve 14. Bölge Müdürü Cüneyt Gerek ile birlikte Sakarya Valisi Nuri Okutan'ı makamında ziyaret etti. Eroğlu, ziyaret amaçlarının Düzce'den Tekirdağ'a kadar olan bölgede bütün şehirlerin 50 yıllık su ihtiyaçlarını planlamak olduğunu kaydetti. İyi bir planlama yapıldığı takdirde şehirlerin susuz kalmayacağını söyleyen Eroğlu, "Türkiye'de esasında su probleminden ziyade planlama problemi var. Çok iyi şekilde planladığımız takdirde su sıkıntısı çekmeyiz. Kafayı çalıştırırsanız iyi bir planlama yaparsanız, şehirleri susuz bırakmazsınız. Özellikle bu bölgede memba suyu gibi kaynaklar var. Bunları dikkate alarak ne Adapazarı'nı, ne İzmit'i, ne İstanbul'u gelecek de dahil susuz bırakmayacak şekilde DSİ olarak planlar yapacağız. Maksadımız budur. Bu maksatla özellikle fikir alışverişinde bulunmak, bir de arazide planladığımız bazı baraj ve regülatörleri görmek amacıyla buraya geldik" dedi.

Basın mensuplarının Sapanca Gölü'nün mahkemelik olduğu yönündeki sorularına ise Eroğlu, "Mahkemelik olacak bir durum yok. Eğer bir su sıkıntısı varsa olur. Ama bol su varsa kavga olmaz. Bizim maksadımız kavgayı bitirmek. İki il arasında kavga söz konusu olamaz, ancak belki paylaşım konusu gündeme gelebilir. Biz daha büyük düşüneceğiz. Hem Sapanca Gölü'nü takviye etmek, hem de Adapazarı Büyükşehir Belediyesi ile ilgili büyük düşüncelerimiz var" yanıtını verdi.

DSİ olarak yaşanan iklim değişikliklerini yakından takip ettiklerini ifade eden Eroğlu, "Gerek kuraklık, gerekse barajlardaki doluluk oranını bölge bölge takip ediyoruz. Yarın Enerji, Çevre ve Orman, Tarım Bakanları ile iklim değişikliliği ve kuraklık konusunda bir toplantı yapacağız. Bu konuda DSİ olarak çalışmalarımız var. Kuraklık konusunda söz söylemek için vakit erken. Çünkü Türkiye'de yağışların büyük bir kısmı şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında meydana geliyor. Yani yüzde 55'i bu aylarda düşüyor. Bu nedenle şimdiden bir şey söylemek erken" diye konuştu.

"HEDEFİMİZ ŞEHİRLERİMİZİN GELECEK 50 YILLIK SU İHTİYACINI KARŞILAMAK"

Sapanca Gölü'nden önce insan ve diğer canlıların su ihtiyacının karşılanması gerektiğini söyleyen Eroğlu, "Arkasından sanayinin ve sulama suyu ihtiyacı karşılanmalıdır. Ancak şehirlerimizin yalnız şimdi değil, gelecek 50 yıllık su ihtiyacını karşılayalım. Hedefimiz budur. DSİ olarak hepsine su verelim. Ama içme suyu önceliklidir" şeklinde konuştu.

Eroğlu, denizden içme suyu elde etmenin ekonomik açıdan uygun olmadığını belirterek, "Tatlı su kaynakları varken denizden tuzlu suyu arıtmak ekonomik açıdan uygun değil" ifadelerini kullandı.

Vali Okutan ise, Sakarya Nehri Ulaşım Projesi'nde DSİ'nin büyük yardımlarını gördüklerini dile getirerek, projenin hayata geçmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Ziyaret sonunda Vali Okutan, Eroğlu'na plaket ve baston hediye etti.

Eroğlu ve beraberindekiler, daha sonra Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran'ı ziyaret etti. Eroğlu, buradaki konuşmasında da amaçlarının Adapazarı'nın 50 yıl sonrasını karşılayacak emniyetli, yedekli su temin sistemini yapmak olduğunu ifade ederek, "Bu civardaki 3 bölge müdürüyle beraber ciddi bir çalışma yapalım dedik. Çalışmanın kapsamı çok geniş. Kapsamda Düzce'den Tekirdağ'a kadar olan su kaynaklarını incelemek ve bu civardaki başta Adapazarı, İzmit, İstanbul olmak üzere bütün illerimizin içme suyu ihtiyacını emniyetli bir şekilde karşılamak bulunuyor. Bu maksatla akla gelen barajlardan biri de Ballıkaya Barajı. Hakikaten Ballıkaya Barajı önemli bir baraj. Yılda 220 milyon metreküp su almak mümkün. Neredeyse oradan 3 Adapazarı'na yakın bir nüfusu beslemek mümkün olacak. Bu suyu almak için çalışmalara başladık. Temel sondaj çalışmaları tamamlanınca, nihai olarak Ballıkaya Barajı'na karar vereceğiz. Barajın ben mühendis olarak yüzde 80 yapılabileceği kanaatindeyim. Bu yapılamazsa dahi Mudurnu suyundan mutlaka Adapazarı'nı besleyeceğiz. Adapazarı için içme suyu açısından endişe edilecek bir durumu yok. Yetkili bütün birimler gerekli çalışmaları yapıyorlar" dedi.

Sapanca Gölü'nün çok iyi korunması gerektiği konusunda herkesin hem fikir olduğunu kaydeden Veysel Eroğlu, "Gölün tek bir sahibi olacak. Suyun kime verileceği konusu, civardaki sulara bağlı. Birinci öncelik Adapazarı'dır. Bundan kimsenin bir tereddüdü olmasın. Tabi fazla su olursa, komşulara vermeyeceğiz diye bir şey olamaz. Yetkililerle fikir alışverişinde bulunacağız ve uygun bir çözüm bulacağız. Şu anda Sapanca Gölü'nün debisinden tutun da, alternatif su kaynaklarına kadar bütün çalışmalar değerlendiriliyor. Zaten bu çalışmaların bir kısmı yapıldı, bir kısmını da yerinde görmek için geldik. Bir kaynakta öncelik içme suyudur, içme suyundan fazla artıyorsa sanayiye vereceğiz. Maksadımız suyu kısmak değil, herkese verebilmektir" diye konuştu.

Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran ise, Sapanca Gölü'nün korunması gerektiğini vurgulayarak, Ballıkaya Barajı projesinin de mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Duran, ziyaret sonunda Eroğlu'na işlenmiş Kütahya porselen tabak hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber