'Köstebek'te adı geçen başmüfettiş yüksek disiplin kuruluna sevk edildi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Şubat 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nda ortaya çıkarılan son yılların en önemli köstebek skandalında adı geçen Maliye Başmüfettişi Hamza Kaçar'a memuriyetten çıkarılma yolu gözüktü.

Skandalı soruşturan özel müfettiş ekibi, Kaçar ile Teftiş Kurulu'nun eski başkanı Mehmet Tuncer'in 'memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı hareketlerde' bulunduklarını, bu yüzden Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmeleri gerektiğini rapor etti. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da raporun gereğinin yerine getirilmesi için onay verdi. Buna göre Kaçar ve eski amiri Tuncer, Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilecek. Tuncer'in de Kaçar'la birlikte kurula sevk edilmesinde, skandal soruşturmalara bakanlığın onayı ve izni olmadan müsaade ettiğinin tespit edilmesi büyük rol oynadı.

Ayrıca iki isme de resmî belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve iftira suçları açısından ceza kovuşturmasına başlanması için 4483 sayılı Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca, yetkili cumhuriyet savcılığına bilgi verilecek. Köstebek skandalında adı geçen başmüfettiş Kaçar'a soruşturmanın selameti açısından geçici uzaklaştırma verilmişti. Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilen Kaçar'ın durumunu değerlendiren bir yetkili, hakkındaki 'resmî belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve iftira' suçlamaları yüzünden görevinden alınarak devlet memurluğundan tamamıyla çıkarılabileceği tahmininde bulundu. Aralarında El Kadı raporunu hazırlayan başmüfettiş Hamza Kaçar'ın da bulunduğu bir grup devlet memurunun, yetkilerini aşarak aralarında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Eroğan, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın da bulunduğu birçok kişinin mal varlıkları ve vergi bilgilerine ulaştığı tespit edilmişti. Gündeme bomba gibi düşen skandal incelemede ayrıca CHP lideri Deniz Baykal, Anavatan lideri Erkan Mumcu, DYP lideri Mehmet Ağar, MHP lideri Devlet Bahçeli, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Teftiş Kurulu Başkan Vekili Cemal Boyalı, Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Hürriyet yazarı Emin Çölaşan, maliye bakanının oğlu Abdullah Unakıtan'ın da hesaplarına girildiği belirlenmişti. Bazı Maliye müfettişlerinin ev telefonlarının yasadışı yollarla dinlendiği ve kayıtların CD'ler halinde dağıtıldığı ortaya çıkmıştı. Maliye Teftiş Kurulu'nun, 29 Ekim 2006'da tüm müfettişlerin katılımı ile Abant'ta gerçekleştirdiği kurultaya damgasını vuran olay sonrasında suç duyurusunda bulunulmuştu.

Savcılık henüz harekete geçmedi

Ancak buna rağmen cumhuriyet savcılığının harekete geçmediği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre müfettişler Ahmet Veysel Özer ve Kemal Doğru arasındaki telefon görüşmesinin yasadışı dinlenmesine ilişkin 7 Kasım 2006'da suç duyurusunda bulunuldu. Fakat bu konuda soruşturma yapılmadığı öğrenildi. Ayrıca 10 Temmuz 2006'da Maliye Teftiş Kurulu'nda vekaleten başkan olarak göreve başlayan Cemal Boyalı hakkında 15 Ağustos'ta gazeteci, milletvekili ve bürokratlara 'Ankara'daki tarikatlar' başlığıyla Boyalı'nın isminin yer aldığı elektronik posta gönderildiği belirlendi. Ancak bu suç duyurusuna rağmen cumhuriyet savcılığı yine harekete geçmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber