Tazminat için komisyon kurulmalı

Ankara'nın talebiyle savunma bakanlıkları arasında kurulacak komisyonla soruşturma açılması, ardından tazminat ödenmesi gündeme gelebilir

Haber Giriş : 11 Şubat 2017 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tazminat için komisyon kurulmalı

EROL METİN

Rus savaş uçağının Türk askerlerinin bulunduğu binayı vurmasının ardından Moskova'dan koordinasyon eksikliği veya yanlışlığı yönünde açıklamalar geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin, 3 askerin şehit düştüğü olaya zayıf koordinasyonun yol açtığını savunurken dün benzer bir savunma da Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov'dan geldi. Peskov, Rus uçaklarının Türkiye'nin verdiği koordinatlar dahilinde hareket ettiğini öne sürdü. Rus tarafının bu tavrı, sorumluluğu üstlenmeme çabası olarak değerlendirildi.

Olayla ilgili inceleme ve çalışmalar iki tarafça sürdürülerken, uluslararası hukuka göre Türkiye'nin talep etmesi halinde Rusya'nın resmi olarak özür dilemesi ve tazminat ödemesi gündeme gelebilecek. Adalet eski Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, konuyla ilgili "Burada hukuki terimle kasti değil ama dikkatsizlik sonucu meydana gelen ölümler var. Özür dilenmesi önemli bir hareket olur ancak arkasından da evlatlarını kaybeden ailelere tazminat ödenmesi gerekiyor. İnsan hayatına değer biçmek çok zor birşey, makul bir tazminat ödenmesi gerekir" dedi.

Avrasya ve Rusya Uzmanı Orhan Gafarlı ise Türkiye'nin Rus yetkililerin açıklamalarını yeterli görmeyip, olayın açıklığa kavuşması için gerekli soruşturmanın yapılmasını talep etmesi gerektiğini söyledi. İki ülkenin savunma bakanlıkları bünyesinde karşılıklı bir komisyonun kurulabileceğini belirten Gafarlı "Türkiye 'Koordinasyon uyumsuzluğundan değil, Rusya tarafı yanlışlıkla vurmuştur' diye itiraz ederse önce komisyon kurulacak.

Soruşturma sonucunda olayın Rusya tarafının hatasından dolayı meydana geldiği karara bağlanırsa o zaman Rusya'nın özür dilemesi ve askerlerin ailelerine tazminat ödemesi gerekecek" ifadelerini kullandı. Kasıt ihtimalinin de yabana atılamayacağını kaydeden Gafarlı "Rus diplomasisinin böyle geleneksel davranışları vardır. Türk ordusu El Bab'da ilerledi. Rusya rahatsız olmuş olabilir ancak söyleyeceklerimiz spekülasyondan ibaret olur" diye konuştu.

'KASTEN VURDU DEMEK ÇOK ZOR'

Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok sürecin Rusya'nın ulusulararası prosedürleri uygulayıp Türkiye'ye tazminat ödemesiyle sonuçlanacağını tahmin ettiğini söyledi. Türk askerinin bulunduğu bina kasten bombalanmışsa bile bunun ispatlanmasının çok zor olduğunu vurgulayan Üçok "Şimdi kalkıp da 'bunlar kasten vurdu' demek hem ispatlaması çok zor hem de gereksiz bir şey olacak. Ne bizim ne de Rusların farklı bir tavrı da yok zaten" diye konuştu.

RUSYA DAHA ÖNCE İNKAR ETMİŞTİ

Washington, dost ateşi olarak belirtilen benzeri olaylarda ordusunun Irak'taki operasyonları sonrası tazminat ödemişti. ABD, geçen yıl Suriye'de Esad rejiminin güçlerini vurduğunda ise Rusya üzerinden özür dilemişti. Rusya'nın da Suriye rejimi ve diğer güçlere dost ateşi yaptığına dair birçok haber çıkmıştı. Ancak bunlar hakkında rejim ve Moskova ya sessiz kalma ya da olayı inkar etme yolunu seçmişti.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber