YÖK tasarısı yasalaşırsa İHL'lere öğretmenlik yolu da açılacak

Haber Giriş : 09 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlahiyat fakültesi dışındaki alanlara girişleri filli olarak engellenen İHL'liler, tasarı yasalaştığında türkçe, coğrafya, tarih öğretmenlikleri dahil 37 farklı bölüme girebilecek.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, imam hatip liselilerin ÖSS'ye sözel alandan gireceklerini açıkladı. Böylece imam hatip lisesi mezunları için ilahiyat fakültesi tek seçenek olmaktan çıkıyor. İHL'liler, sözel alanda yer alan türkçe, coğrafya, tarih öğretmenliği gibi bölümleri seçtiklerinde ortaöğretim başarı puanları 0,8 ile çarpılacak.

Bakanı Çelik, imam hatip liseleri ekseninde sürdürülen katsayı değişikliği tartışmalarına son noktayı koydu. Çelik, Talim ve Terbiye Kurulu'nun liselerde hangi derslerin hangi oranlarda okutulduğuna ilişkin bir tablo hazırladığını, bu tabloya göre imam hatip liselerinin sözel alana girdiğini söyledi. Çelik, "Talim ve Terbiye Kurulu, liselerde okutulan fen ve sosyal bilimler derslerine göre bir tasnif yaptı. Bu tasnifte imam hatip liseleri sözel alanda yer aldı. Bu liselerde fen dersleri 11 saat, sözel dersler ağırlıklı. Anadolu imam-hatip liseleri için de aynı şey geçerli, bu okulların tek farkı yabancı dil ağırlıklı eğitim olması" diye konuştu.

Tercih seçenekleri arttı
Eğer imam hatipliler eşit ağırlıklı puan alanında bir fakülteyi tercih ederler ise ortaöğretim başarı puanları 0,6 ile, sayısal alandaki bir fakülteyi tercih ederler ise de 0,45 ile çarpılacak. Mevcut sistemde imam hatipliler, eşit ağırlıklı alanda bulunan siyasal bilgiler ve hukuk fakültelerini tercih ettiklerinde diğer öğrenciler ile aralarında 50 puana yakın fark oluşurken, katsayı değişikliğinden sonra bu puan farkı 20'ye kadar düştü.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber