Kamuda ücret reformu için yapılan çalışmalar sürüyor

Haber Giriş : 10 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bin 434 çeşit maaşın olduğu kamuda ücret reformu için yapılan çalışmalar sürüyor. Eşit işe eşit ücreti kanun maddesi haline getiren taslağın ücret kısmında mutabakat sağlanması 2.5 milyon kamu çalışanını ilgilendiriyor.

Hükümet kamuda maaş adaletini sağlamak için kolları sıvadı. Kamu Personel Kanunu Taslağı üzerinde yürütülen çalışmalarda Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı ile Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nün (TODAİE) ortaklaşa hazırladığı metin üzerinde anlaşma sağlanırken, taslağın ücretlerle ilgili kısmında sıkıntı yaşanıyor.

Yeni taslağa göre, MGK Genel Sekreterliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı ile Başbakanlık Müsteşarlığı dahil Bakanlık Müsteşarlıkları istisnai kadro haline getiriliyor. Taslak, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM'nin istisnai kadrolarını daraltırken, Başbakanlığın istisnai kadrolarına esneklik getiriyor. Eşit işe eşit ücreti kanun maddesi haline getiren taslak, kamu çalışanlarına grev yasağı da getiriyor. Taslağın ücretlerle ilgili kısmında mutabakat sağlanması 2.5 milyon kamu çalışanını ilgilendiriyor. Maliye Bakanlığı Bütçe Genel Müdürlüğü'nden 5 uzmanın üzerinde çalıştığı taslağın Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı ile yürüttüğü çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu belirtildi.

Müsteşarın maaşı yükseltilecek
TODAİE'nin hazırladığı taslağın ücretlerle ilgili kısmında Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşının beşinci sırada yeralması, hükümetin reform çalışmaları açısından farklılık oluşturuyor. TODAİE'nin taslağında maaş açısından birinci sırada Genelkurmay Başkanı, sonraki sıralarda ise kuvvet komutanları, orgeneral ve oramiraller, onların ardından da korgeneral ve koramiraller geliyor. Hükümet ise Başbakanlık Müsteşarı ile Genelkurmay Başkanı'nın maaşının eşitlenmesini istiyor.

TODAİE'nin hazırladığı taslakta İMKB Başkanı'nın ne kadar maaş aldığı tespit edilemezken, Merkez Bankası Başkanı'nın 15 milyar lira maaş aldığı öğrenildi. Başbakanlık Müsteşarı ise 3 milyar liranın üzerinde maaş alıyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber