Meclis'te 'önerge' krizi yaşandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2007 17:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Adalet Komisyonu'nda hükümetin hazırladığı Yargıtay Kanunun alt komisyon raporunun görüşülmesi sırasında AK Partili ve CHP'liler arasında önerge ve usul tartışması yaşandı.

CHP tasarının görüşmelerini kilitlemek için 2 bin önerge hazırladı. Sadece birinci maddede 48 önerge verildi. CHP'liler söz konusu tasarının alt komisyonundaki görüşmeleri sırasında önerilerine ve tekliflerine AK Partililerin sıcak bakmadığı, hatta önemsemediğini söylediler. Söz konusu tasarıya muhalefet şerhi koymalarına bile imkan vermediklerini belirten CHP'li üyeler, "Her maddeye 48 önerge hazırladık. Ya görüşlerimize katılırsınız ya da bu şekilde devam eder" diyerek tepki gösterdiler. Zaman zaman CHP ve AKP arasında tartışma yaşanırken Adalet Bakanı Cemil Çiçek de CHP'lilere tepki gösterdi. Çıkan tartışmalar nedeniyle komisyona sık sık ara verildi. TBMM Adalet Komisyonu'nda, CHP'nin, Yargıtay Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının görüşmelerinde, tasarının henüz ilk maddesinde 48 önerge vermesi gerginlik oluşturdu. 69 maddelik yasa tasarısı için 2 bin önerge verildiği öğrenildi. Alt komisyon raporu çerçevesinde tasarının maddelerini görüşen komisyonda, CHP'liler Yargıtay'ın daire ve üye sayısını içeren ilk maddesi üzerinde 48 adet değişiklik önergesi verdi. Önerge üzerine konuşmalar, komisyonun çalışmasını uzatırken, AK Partili üyelerin de tepkisine yol açtı.

CHP'li Orhan Eraslan, hükümetin kadrolaşma ve yargıya müdahale çabasında olduğunu öne sürerek, tasarının art niyetli olduğunu savundu. Eraslan, "Nasıl yapılır da bu kurumun canına okunur diye uğraşılmış" dedi. İyi hazırlanmış bir yemeğin içine, "tuz yerine şap atılması" gibi bir durumun söz konusu olduğunu öne sürmesi de komisyonda tansiyonun artmasına neden oldu.

AK Partili milletvekilleri bu sözlere tepki gösterirken, CHP'li milletvekillerinin her önergede benzer konuşması da eleştiri konusu oldu. AK Partili Halil Özyolcu, "Papağan gibi olmamak lazım" sözleriyle CHP'yi eleştirirken, Orhan Eraslan, bir madde üzerinde 200 tane önerge vereceklerini ifade ederek, "Tek çiçeğe bağlı kalmayın, 'başka çiçekler da var' diye, size çiçek demeti sunuyoruz" demesi üzerine AK Partili Hüsrev Kutlu, "Ama zakkum çiçeği" karşılığını verdi. AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara da Eraslan'ın üslubuna dikkat çekerek, "Eski CHP zihniyetine dönülüyor burada. 'Ne yapıp edip engelleyelim, bizim dediğimiz dışında başka bir şey olmasın' Görüşmeler canlı yayınla verilsin. Millet, zaman ve parasının nasıl çalındığını görsün" dedi. Tartışmaların sürerken, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da toplantıya gelerek çalışmaları izledi. Komisyon üyeleri arasındaki tartışmaları takip eden, ancak verilen çok sayıda önerge nedeniyle bir ilerleme sağlanamadığını gören Adalet Bakanı Çiçek sinirlendi.

Tasarı hazırlanırken Yargıtay'ın da görüşü alındığını anlatan Çiçek, tasarının iyi niyetle hazırlandığını söyledi. CHP'lilerin "kadrolaşma" iddialarına da sert tepki gösteren Çiçek, "Siz, her olaya kadrolaşma açısından bakıyorsunuz. Bu, demek ki siz iş başında olsanız, 'her işte kadrolaşma yapacaksınız' gibi bir haksız ithamı beraberinde getirir" dedi.

Değişiklik önergelerinin sayısının da sınırlı olması gerektiğini anlatan Çiçek, "Diyelim ki yarın bir maddeyle ilgili 300 tane, 500 tane önerge verildi. Burada yapılan, rakamların değiştirilmesinden ibaret. Bunun işin özüne bir faydası yok. Eğer bir madde açısından işin özüne fayda getirmiyorsa, müzakerelerin bir yerde durdurulması gerekir. Aksi takdirde hükümetlerin hiçbir yasayı çıkarma şansı olmaz" diye konuştu. Konuşması sırasında CHP'lilerin sürekli laf atmaları üzerine sinirlenen Bakan Çiçek, "İyi niyet kantarı siz değilsiniz. Kaldı ki benim iyi niyetimi de sizin bu şekilde ölçe imkanınız yoktur. Sarraf teraziniz mi var?" diye sordu. CHP'lilerin kendi niyetinden geçen şeyleri hükümete mal etmeye çalıştığını da vurgulayan Çiçek, "Böyle bir şey olur mu? Ben 4 yıldır bu komisyonda böyle bir üslupla konuşmadım. Böyle laflar bize uygun düşmüyor, 4-5 yıllık hukukumuza uygun düşmüyor. Yarın burada 1000 sayfalık romanı okumaya çalışsa, geçmişte bu oldu bu müzakereler ilelebet sürecek mi? Böyle bir durumda hiçbir yasa çıkamaz. 'Benim çoğunluğum var, ben her istediğimi yaparım' demek ne kadar yanlışsa, azınlığın da 'hak kullanıyoruz' diye çoğunluğu esir alması,parlamentoyu çalıştırmaması da asla kabul edilemez" ifadelerini kullandı. Tartışmalar, Bakan'ın açıklamasından sonra da sürdü. Komisyon toplantısı sürerken, Bakan Çiçek, CHP'li Anadol ve komisyon başkanı Köksal Toptan bir toplantı yaptı. Anadol'un makam odasında bu toplantı sürerken, komisyonda AK Parti'li Kara, CHP'li Feridun Baloğlu'nun konuşması sırasında "Tiyatro oynuyorsunuz" dedi. CHP'li Eraslan'ın "Sen hangi roldesin?" demesi üzerine Kara, "Hacivat ile Karagöz'ü oynatıyorum" dedi. Komisyon Başkanı Toptan, tasarının 1. maddesi üzerinde verilen 48 önergeden 11'inin reddedildiğini, daha 37 önerge bulunduğu belirterek, görüşmeleri erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber