Sözleşmede üyelik aidatı yoksa kart ücreti ödenmeyecek

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son günlerde yıllık aidat ücretleri ile gündeme gelen kredi kartları için başta limit belirleme olmak üzere bazı düzenlemeler getiren yönetmelik taslağı üzerindeki çalışmalar bitiriliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetmelikle ilgili görüşleri topladı. Taslağın bugün toplanacak kurul toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor.

Kredi kartları yönetmelik taslağında bir süredir tartışma yaratan yıllık üyelik aidatına ilişkin düzenlemeye de yer veriliyor. Buna göre sözleşmede yıllık üyelik aidatının bulunması gerekecek. Müşteriden alınacak ücret, komisyon, masraf ve vergilerin neler olacağına dair açıklamalar ve bunların dışında kart kullanımına bağlı olarak kart hamilinden herhangi bir isim altında ödeme talep edilemeyeceği ve hesabından kesinti yapılamayacağı sözleşmede yer alacak. Yetkililer aynı düzenlemenin zaten kredi kartı yasasında da bulunduğunu belirterek sözleşmede varsa aidatın alınabileceğini, yoksa alınamayacağını söyledi.

Yönetmelik taslağında yer alan altın, pırlanta alımı gibi değerli taşların satışına ilişkin işlemlerin nakit para çekimi olarak değerlendirilebileceği hükmünün, aslında bu işlemi isteğe bağlı hale getirmek şeklinde düzenlendiği belirtildi. Buna göre bankalar, kuyumcularla yapacağı sözleşmelerde bu gruba POS makineleri verirken altın ve değerli taşların satışlarının normal alışveriş mi yoksa nakit para çekimi mi olarak sayılacağını belirlemek zorunda olacak. BDDK yetkilileri, "Banka isterse işlemi nakit çekimi olarak kabul edecek. Eğer nakit çekimi değil de alışveriş olarak kabul ederse, o zaman nakit çekim sırasında alınan komisyonu alamayacak" dedi. Yönetmelik taslağında kredi kartıyla yapılan hangi işlemlerin nakit çekimine girdiğine açıklık getirildi. Değerli taş alımı, döviz alımı, bir diğer kredi kartının borcunu kapatmak için yapılan borç transferleri, kişi ve kurumlara yapılan tüm ödemeler, talih ve şans oyunları, borsa işlemleri, menkul kıymet alımları, seyahat çekleri, havale işlemleri nakit çekim kapsamına girebilecek. Ancak bu sayılan işlemlerin nakit çekime girip girmeyeceğine bankalar karar verecek.

Banka ve kredi kartları yönetmelik taslağında kredi kartının limitine ilişkin belirlenen 6 kriterde değişiklik olmadığı ve kurula taslağın bu haliyle sunulacağı belirtildi. Taslağa göre bir müşterinin kredi kartı limitini belirlerken 6 kritere bakılacak. Bunlar, "yasaklık veya engel durumu, ekonomik ve sosyal durumu, aylık veya yıllık ortalama geliri, diğer kart çıkaran kuruluşlarca bu kişilere tahsis edilen kredi kartı limiti, bir model veya skorlama sistemi sonuçları, müşteriyi tanımak için kurulacak bilgi alışverişi şirketlerinden temin edilecek bilgiler" olacak. 6 kriter dikkatle değerlendirilecek ve buna göre bir limit tespit edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber