ÖSYM, darphane görüntüsünden kurtulamıyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007 Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) başvuruları üç gün önce başladı. Adaylar 2007-ÖSYS Kılavuzu'nu 2 YTL karşılığında alabilecekler. Adayların, 23 Martta sona erecek ÖSS başvuruları için 40 YTL, ÖSS ve YDS için 50 YTL sınav ücreti yatırmaları gerekiyor. Sınav başvurularından alınan paraların çok yüksek olduğu eleştirileri yanında sınavla ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerektiği kamuoyunda tekrar konuşulmaya başlandı.

ÖSYM, DARPHANE GÖRÜNTÜSÜNDEN KURTULAMIYOR!

Üniversiteli olmak, akademik kariyer yapmak, işe alınmak isteyenlerin girdiği sınavlardan alınan paraların maliyetinin kat kat üstünde olduğunu belirten Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Adaylar formlara verilen ve bankaya yatırılan ücretleri ödemekte zorlanıyor. Önceki yıl yalnızca ÖSS'ye 44 YTL veren 1 milyon 730 bin 876 aday dikkate alındığında, ÖSYM'nin ne kadar büyük bir 'sınav sektörü' yarattığı ortaya çıkıyor. Fahiş oranlarda seyreden sınav ücretleri, gençlerin öğrenimlerini devam ettirmek için önlerine konan engellerden yalnızca bir tanesi. Sınavların maliyetleri hesaplandığında alınan paraların kâr amaçlı olduğu ortaya çıkıyor. ÖSYM, sınav dayatmasıyla adeta milyonları haraca kesiyor. Soygun ve sömürüdür bunun adı. Yapılanları gasp olarak tanımlıyorum. Sınavlar adayların kendilerini değerlendirmelerinden ve seçmekten çok önünü kesmeyi, yıldırmayı amaç ediniyor." açıklamasında bulundu.

Avcı, şöyle devam etti, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (ALS), Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavı (YÖS), Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS), Jandarma Okullar Komutanlığı Uzman Jandarma Okulu Giriş Sınavı, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), Yabancı Dil Sınavı (YDS), Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS), Yurtdışında Çalışanların Çocukları için Yükseköğretime Giriş Sınavı (YÇS), Dikey Geçiş Sınavı (DGS), YÖK Seviye Tespit Sınavı, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı (KBYS), İdari, Yargı, Hakim Adayı Sınavı gibi onlarca sınavlardan maliyetinin 7 ila 10 katı arasında sınav ücreti talep edilmiştir.

ÖSYM yalnızca 2001-2005 yıllarında düzenlediği sınavlardan 172 trilyon lira kazanmıştır. Buda gösteriyor ki; ÖSYM, ölçme ve değerlendirme yapan bir eğitim kurumu değil, eğitimi kar edilen bir sektör olarak algılayan, eğitimi işletme mantığı içinde değerlendiren darphane görüntüsünden kurtulamamıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber