Mortgagede vergi teşvikinin anlamı: 100 bin YTL kredi alan 4 bin YTL az ödeyecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Şubat 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

FEHİM GENÇ

Mortgage'ta faizlerin gelir vergisinden düşülmesine olanak sağlayan düzenleme Meclis'te kabul edilirse, konut kredisi kullanan kişiler rahat bir nefes alacak. Mortgage tasarısının mimarlarından Bahadır Teker, vergi teşviki sağlanması halinde, 100 bin YTL kredi kullanan bir kişinin 4 bin 500 YTL daha az taksit ödeyeceğini söyledi. Bahadır Teker, mortgage'ta vergi teşvikini şu örnekle açıkladı:

"Basit bir hesaplama ile vergi teşvikinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyabiliriz. 12 ay vadeyle 100 bin YTL'lik konut kredisi kullanan bir kişi yüzde 18 faiz ödüyor. Bu da 18 bin YTL eder. Demek ki 18 bin YTL faiz gideri var. Bu kişinin, gelir vergisinin yüzde 25'lik diliminde yer aldığını farz edelim. Bu durumda bu kişi, 18 bin YTL'nin yüzde 25'i kadar daha az taksit ödeyecek. Yani 4 bin 500 YTL daha az faiz ödeyecek. Bu da yüzde 18 olan faizin yüzde 13.5'e gerilemesi anlamına gelir. Biz de tasarıyı hazırlarken özellikle sabit gelirlilerin daha kolay ev sahibi olabilmesini sağlamak amacıyla bu muafiyeti getirmiştik."

Bahadır Teker, hazırladıkları tasarının ilk metninde mortgage faizlerinin gelir vergisinden muaf tutulmasını hükme bağladıklarını, ilk evini alacak sabit gelirlilerin teşvik edilmesini amaçlayan bu maddenin IMF baskısıyla tasarıdan çıkartıldığını söyledi. Teker, şöyle konuştu:

"İlk konutunu alacak kişilerin 100 bin YTL'ye kadar olan kredi ödemelerine ait faizler gelir vergisinden muaf tutulursa nüfusun yüzde 5'lik bir kısmı daha mortgage'tan faydalanacak. Hatta kredi faizleri de düşerse bu kişilerin sayısı nüfusun yüzde 10'una kadar ulaşacak. Daha da önemlisi, vergi teşviki sağlanması halinde mortgage'a dahil olacağını düşündüğümüz bu kesim, mortgage'a asıl ihtiyacı olan, yani ilk evini alacak olan insanlardan oluşuyor."

Bahadır Teker, dargelirlilerin konut edinmesi için yapılacak düzenlemelerin de mortgage yasasına entegre edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber