Devlet hastanelerinde paylaşım kavgası başlıyor

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 19 Şubat 2007 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın ithal doktorun gelmesini sağlayan yasasından sonra yeni hazırladığı taslak sektörde fırtına koparacak.Çünkü,tasarı kamu hastanelerinin mali ve idari yapılarını özerkleştirmeyi hedefliyor

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Kahveci: Hastaneler özel işletme, hastalar da müşteri statüsüne getirilecek. Hastanelerde amaç hizmet vermek yerine para kazanmak olacaktır. Buna karşı her türlü eylemi yapacağız.

AİLE hekimliği, yabancı doktorlar, sözleşmeli personel ve atamalarla ilgili tartışmaların ardından sağlıkta bu kez özerkleştirme kavgası başlıyor. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı ?Kamu Sağlık İşletmeleri Pilot Uygulaması Hakkında Kanun Taslağı,? aralarında devlet hastanelerinin de olduğu kurumların idari ve mali açıdan özerk bir yapıya dönüştürülmesini öngörüyor. Bakanlık, düzenlemenin daha verimli bir çalışma için hazırlandığını savunuyor. Türk Sağlık Sen ise tepkili... Hastanelerin işletmeye, hastaların da müşteriye dönüştürülmek istendiğini savunan Türk Sağlık Sen, ?Bakanlığı son kez uyarıyoruz, milletimizin alın teriyle, vergileriyle ülkemizin her köşesine inşa edilmiş hastanelerimizin birilerine peşkeş çekilmesine asla müsaade etmeyeceğiz? dedi.

Ticaret odası üyeleri

Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı bürokratlarının birlikte hazırladığı düzenlemeye göre, devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu'nun kararıyla ?kamu tüzel kişiliğine haiz özel bütçeli bakanlığın ilgili kuruluşu? haline dönüştürülecek. Bu işletmeler bir araya gelerek ?İşletmeler Birliği? yoluyla sağlık hizmetleri ve planlaması hakkında işbirliğine gidebilecek. Holding tarzı yönetim sistemini anımsatan bu uygulamayla birlikte, her hastanede Yönetim Kurulu ve Genel Sekreterlik mekanizması oluşturulacak. Hastane Yönetim Kurulu'nda il genel meclisinden valiliğe, bakanlıktan ticaret odasına kadar çeşitli yerlerden üyeler olacak. Hastane bünyesinde oluşturulacak genel sekreterlik, yönetim kurulunun sekretarya işlerini yürütecek. Bu birimde görevlendirilecek personel sözleşmeli statüde olacak ancak döner sermayeden de yararlanabilecek.

Yönetim şekli değişecek

Taslağa göre, Genel Sekreterlik bünyesinde, Tıbbi Hizmetler, İdari Hizmetler ve Mali Hizmetler Başkanlıkları kurulacak. Başkanların görev süreleri üç yıl olacak. Halen hastanelerde görev yapan personellerin sicil amirleri de değişecek. İşletmelerin personel ihtiyacı, Yönetim Kurulu görüşü doğrultusunda belirlenecek. Mevcut personelin statüsünde hiçbir değişiklik olmayacağı belirtiliyor. Personelin her türlü ödemelerinin işletmenin bütçesinden karşılanacağı kaydediliyor.

Hastane Yönetim Kurulları, işletmenin performansına göre hastane açmak, yeni ünite kurmak veya kapatmak konularında yetkili olacak. İşletmenin her türlü araç gereciyle birlikte taşınır ve taşınmazları da alınıp satılabilecek, kiralanabilecek. İşletme gelirleri bankalarda değerlendirebilecek.

Tartışmalı bir başka nokta da Sağlık Bakanlığı'nın işletmelerin denetimini, bağımsız denetim kurullarına bırakabilecek olması. Taslağın gerekçesinde, aşırı bürokrasinin engelleneceği savunularak, hastanelerin profesyonel yöneticiler eliyle yönetileceği kaydedildi. Halen Sağlık Bakanlığı'nın bine yakın işletmeyi yönetmeye çalıştığı hatırlatılarak, ?Kanun tasarısı ile kar amacı gütmeyen özerk kamu kuruluşları oluşturulmak istenmektedir? denildi.

Hastalar müşteri olacak

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise, bu tür uygulamalarla sağlık sisteminin piyasalaştırılmaya çalışıldığını belirterek şöyle konuştu: ?Söz konusu yasa tasarısı ile hastaneler idari ve mali açıdan özerk bir yapıya dönüştürülüyor. Bundan sonraki adım hastanelerin tamamen özelleştirilmesi ve piyasa şartlarına terk edilmesidir. Hastanelerde amaç hizmet vermekten yerine para kazanmak olacaktır. Kısacası bu yasa taslağı ile hastaneler işletme, hastalar müşteriye dönüşecektir. Sağlık Bakanlığını son kez uyarıyoruz, milletimizin alın teri ile, vergileri ile ülkemizin her köşesine inşa edilmiş hastanelerimizin birilerine peş keş çekilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Kamu hastaneleri halkın malıdır. İktidar yönetimdeki başarısızlığınızı hastaneleri özerkleştirerek gizlemeye çalışmayın.?Hastaneleri işletmelere dönüştürerek etkin hizmet verilmesinin hayalcilik olduğunu savunan Kahveci, bu tasarının yasalaşmaması için her türlü eylemi ve etkinliği gerçekleştireceklerini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber