Unakıtan: 18 vakıf vergiden muaf

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2007 22:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Bakanlar Kurulu tarafından 2004'ten bu yana 18 vakıfa vergi muafiyeti statüsü verildiğini belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında ?fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara vergi muafiyeti hakkının tanınması? yönündeki yasal düzenlemeden, tarikat ve cemaat derneklerinin yararlandırıldığı iddialarını TBMM gündemine getirdi. Karademir, yazılı soru önergesinde, şu noktalara dikkat çekti:

?Söz konusu yasal düzenlemeden yararlanan dernek ve vakıfların, genelde, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkeleri ve anayasamızın 174. maddesinde yer alan devrim yasaları ile çelişkileri olan dernek ve vakıfların olduğu haberinin yer alması tarikat ve cemaat ilişkili dernek ve vakıfların AKP iktidarı eli ile desteklendiği, iddialarını güçlendirmektedir. Atatürkçü Düşünce Derneği, Mehmetçik Vakfı, Türk Silahlı Kuvvetler Vakfı, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çocuk Esirgeme Kurumu gibi kamu yararlı dernek ve vakıflara yapılan bağışlarda ancak Bakanlar Kurulu'nun izni ya da kamu yararına dernek olma koşulu ile sadece yüzde 5'lik bir vergi indirimi sağlanırken, faaliyet konusuna gıda bankacılığı ibaresi ekleyen, tarikat ve cemaat ilişkili dernek ve vakıflara yapılacak gıda, temizlik, giyecek ve yakacak bağışlarına, yüzde 100 vergi muafiyeti sağlanmaktadır.?

Karademir, önergesinde, şu soruları yöneltti: ?Gıda bankacılığı adı altında faaliyette bulunan ve yüzde 100 vergi muafiyeti sağlanan dernek ve vakıfların çalışmaları ve sosyal faaliyetleri denetlenmekte midir? Vergi muafiyetinden yararlananların içerisinde, ülkenin birliği ve bütünlüğüne, Cumhuriyetin temel ilke ve hedeflerine aykırı eylem ve faaliyet içinde bulunduğu tespit edilen vakıf ve dernekler var mıdır? Varsa, bunlar hakkında ne gibi bir işlem yapılmıştır? Yasanın ilk yayınlandığı 02.01.2004 tarihinden bu yana kaç adet vakıf ve dernek vergi muafiyetinden yararlandırılmıştır??

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise, önergeye verdiği yanıtta, derneklerin İçişleri Bakanlığı, vakıfların ise, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce denetlendiğini, kamuya yararlı dernek statüsü verilen dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıfların ayrıca Maliye Bakanlığı'nca incelendiğini belirtti.

Dünyanın bir çok ülkesinde söz konusu dernek ve vakıflara, benzer teşviklerin uygulandığını belirten Unakıtan, ?Kaldı ki bu uygulama ile gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara sağlanan bir vergisel avantaj söz konusu olmayıp, vergi avantajı bağış yapanlara sağlanmaktadır? dedi.

Unakıtan, Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıfların isimlerini vermezken, söz konusu dernek ve vakıflara Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, kamuya yararlı derneklerin listesine ise İçişleri Bakanlığı resmi internet sitesinden ulaşılabileceğini belirtti.

Unakıtan, 1 Ocak 2004'den itibaren 18 vakıfa Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti statüsü verildiğini, kamuya yararlı dernek statüsünün verilmesi işleminin Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı'nca yürütüldüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber