33 öğrenciye şenlik cezası: Dört yıl hapis

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Şubat 2007 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trakya Üniversitesi'nde üç yıl önce Alternatif Bahar Şenliği yapan 33 öğrenci ceza alınca şaşkına döndü. Avukatları, "Çocukların geleceğini kararttılar" diyerek sert tepki gösterdi.

Trakya Üniversitesi'nde üç yıl önce rektörlüğün düzenlediği bahar şenliğine alternatif şenlik düzenleyen öğrencilerin başına gelmedik kalmadı. Polis müdahalesine maruz kalan öğrencilerden yüze yakını gözaltına alındı, 88'i hakkında dava açıldı. Bu da yetmezmiş gibi geçtiğimiz günlerde sonuçlanan davaya göre 33 öğrenci kamu malına zarar vermek ve polise mukavemet suçlarından üç yıl dokuz ay hapis cezası aldı. Öğrencilerin yüksek hapis cezaları almalarına neden olan olay "Bahar Şenlikleri"nde yaşandı. Üniversitede yapılan Bahar Şenlikleri"nde bir grup öğrenci de "Alternatif Bahar Şenliği" düzenledi. 20 Mayıs 2004 tarihinde yapılan "Alternatif Bahar Şenliği"ne müdahale eden polis yüze yakın öğrenciyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan öğrencilerden 88 kişiye dava açılırken 20 öğrenci 75 gün tutuklu kaldı. Öğrencilere ayrıca bir dönem okuldan uzaklaştırma cezası verildi.

KAMU MALINA ZARAR

Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 13 Şubat 2007 tarihinde yapılan son oturumunda çıkan kararda ise 33 öğrenciye dört yıla yakın hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti 33 öğrenciye "kamu malına zarar vermek "suçundan 2 yıl 1'er ay, "kamu görevlisine görevini yaptırmamak için mukavemet" suçundan ise 1 yıl 8'er ay hapis cezası verdi. Verilen bu kararlarla birlikte 33 öğrenci hakkında ayrı, ayrı toplam 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmiş oldu.

'ÖĞRENCİLİK HAYATIM BİTTİ'

Ceza alan öğrencilerden Sağlık Meslek Yüksekokulu'ndan İbrahim Rahman Bayrı öğrencilik yaşamının bittiğini söyledi. Olaydan sonra 75 gün tutuklu kaldığını ve bir dönem de okuldan uzaklaştırıldıklarını söyleyen İbrahim Rahman Bayrı "Polis hiçbir uyarı yapmadan müdahale etti. Dava sırasında bölücülük, örgüt üyeliği gibi suçlamalar dahi olmadı. Ne olduğunu anlamadığım bir olaydan dolayı geleceğimiz karardı. Bir daha okula dönüp derslerimi de veremedim" diye konuştu.

'GELECEKLERİ YOK EDİLDİ'

Öğrencilerin avukatlarından İsmail Taran somut kanıtlar olmamasına rağmen cezaların çok yüksek olduğunu savundu. Öğrencilerin geleceklerinin yok edildiğini söyleyen İsmail Taran, "Hayatlarında ilk defa polisle muhatap oluyorlar. Haklarında daha önce açılmış bir dava yok. Kesinleşmiş bir karar yok. Genellikle bu tür davalarda alt sınırdan ceza verilir. Bu da bir yıldır. Ve ilk defa suç işlediği için de para cezasına çevrilir. Oysa bu olayda cezalar oldukça yüksek" diye konuştu. Taran, "Öğrencilerin polise nasıl mukavemet ettikleri kamu malına ne tür zarar verildiğine dair somut bir kanıt yok. Öğrenciler polis saldırısından kaçarak okul binasına girince sadece bazı camlar kırılmış" diyerek verilen cezaların temyizi için Yargıtay'a başvurduklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber