Başmüfettişe soruşturma izninine durdurma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 1. Dairesi, Gümrük Müsteşarlığı Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz hakkında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in ?soruşturma izni vermesine? ilişkin kararını kaldırdı.

Eryılmaz hakkında ?bazı firmaların faaliyetleri ile ilgili yaptığı inceleme ve araştırma sonucunda elde ettiği bilgileri adli mercilere aksettirmeden kamuoyuna açıklayarak ulusal ve dünya basın kuruluşlarında yayınlanmasını sağladığı ve firmaları maddi ve manevi zarara uğrattığı? gerekçesiyle soruşturma açılması istendi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 6 Eylül 2006 tarihinde, Eryılmaz hakkında ?soruşturma izni? verdi. Başmüfettiş Eryılmaz'ın karara itiraz etmesi üzerine, dosya Danıştay 1. Dairesine geldi. Daire, Bakan Tüzmen'in Eryılmaz hakkında ?soruşturma izni vermesine? ilişkin kararını oybirliği ile kaldırdı.

Kararın gerekçesinde, Başmüfettiş Eryılmaz tarafından Step Standart Teknik Parça ve Ticaret Anonim Şirketi ile Multimat İç ve Dış Tİcaret Limited Şirketi adlı firmaların faaliyetlerinin incelenmesi sonucunda düzenlenen ?raporda bu firmaların bazı usulsüz işlemlerinin tespit edildiği? ifadesine yer verildi.

Söz konusu rapor Ümraniye Cumhuriyet Başsavcılığına, Teftiş Kurulu Başkanlığına sunulduğunda bazı basın ve yayın organlarında da yer aldığı ifade edilen gerekçede, Step şirketi tarafından başmüfettişin görevi gereği elde ettiği gizli bilgileri adli mercilere bildirmeden basın yayın kuruluşlarına verdiği gerekçesiyle şikayette bulunulduğu ifade edildi.

Yapılan ön incelemede gazete haberlerinin söz konusu rapor ilgili yerlere gönderildikten sonra çıktığının belirlendiği kaydedilen gerekçede, yayınlanan haberlerin kaynağının da başmüfettiş olmadığının belirtildiği yer aldı. Gerekçede, ön inceleme raporunda yeterli bilgi ve belgeye ulaşılamadığından Eryılmaz hakkında soruşturma izni verilmemesinin önerildiği kaydedildi.

Gerekçede, ancak soruşturma ve karar verilmesine ilişkin sürecin dışına çıkılarak bu konuda görev ve yetkisi bulunmayan Müsteşar Vekili Mehmet Şahin tarafından ?Bakan oluruna? sunulan yazı ile başmüfettiş hakkında soruşturma izni verilmesinin önerildiği ifade edildi.

Mehmet Şahin'in yazısında Başmüfettiş Eryılmaz'ın şikayet konusu ile ilgisi bulunmayan önceki incelemelerinde düzenlediği raporlarla ilgili basın yayın organlarında çıkan haberlere yer verildiği kaydedilen gerekçede, Tüzmen tarafından da bu öneri doğrultusunda soruşturma izni verildiği vurgulandı. Gerekçede, şöyle denildi:

?Şikayet konusuyla bir ilgisinin bulunmadığı bilgi ve belgelere dayalı olarak ön inceleme raporunda açıkça ortaya konulan başmüfettiş hakkında ön incelemenin konusu olmayan hususlara yer verilmek suretiyle soruşturma izni verilmesinin yerinde olmadığı, raporla ilgili çıkan haberlerin kaynağının doğrudan başmüfettiş olduğu yolunda bir sonuca varmanın da olanaklı görülmediği, dolayısıyla başmüfettişe isnat edilen eylemin hakkında hazırlık soruşturması yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı anlaşıldığından Devlet Bakanı Tüzmen'in soruşturma izni verilmesine ilişkin kararın kaldırılmasına oy birliği ile karar verildi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber