KİK'te 'acil' AKP operasyonu

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Şubat 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA- AKP, seçimler öncesi Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) yapısında ve yetkilerinde önemli değişikliğe hazırlanıyor. Kamu İhale Kurumu'nca hazırlanan kapsamlı yasa değişikliği hazırlıkların tamamlanmış olmasına karşın, bu tasarı Meclis'e sunulmadı. Yerine AKP'lilerce Meclis'e KİK üyelerinin yetki ve yükümlülükleri ve görev süreleriyle ilgili yasa teklifi sunuldu. Teklifin alelacele gündeme gelmesinde AKP'nin atadığı iki üyenin görev sürelerinin nisanda dolmasının etkili olduğu ifade ediliyor. Hızla yasalaştırılması planlanan teklifte şu düzenlemeler var:

Yetki konu ile sınırlanacak

Şikâyete sınırlama: KİK'e yapılacak şikâyetlere sınırlama gelecek. Şikâyetler sadece konusu açısından değerlendirilecek. Şikâyet konusuna ilişkin işlemlerde mevzuata aykırılık tespit edilmemesi ve başvurunun kurumun görev alanına girmemesi halinde şikâyet başvuruları reddedilecek. Mevcut yasaya göre, Kurum, bir şikâyeti incelerken, şikâyet konusu olmasa da ihaleyle ilgili başka usulsüzlük tespit ederse bunu da dikkate alıyordu.

Yetki artırımı: Kuruma dava ve icra takiplerinin açılması, mahkeme kararlarına karşı üst mercilere başvurmadan vazgeçme ile üst dereceli mahkemelerce verilen kararlara karşı karar düzeltme yoluna gidilmesinden vazgeçme yetkisi veriliyor.

Üye yapısı: KİK'in üye sayısı 10'dan yediye inecek. Yedi üyenin beşi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. TOBB ile TİSK'in üyelik için aday bildirme hakkı devam edecek. Bu kuruluşların bildireceği ikişer adaydan biri yine Bakanlar Kurulu tarafından atanabilecek. Diğer bakanlık ve kuruluşlar üye öneremeyecek.

Karar alma: İzin rapor ve görevlendirme hallerinde KİK en az beş üyeyle toplanabilecek. Boşalan üyelikler nedeniyle üye sayısı beşin altına inmesi durumda atama yapılıncaya kadar mevcut üyelerin tamamıyla toplanıp çoğunlukla karar alacak.

Siyaset yasağı: KİK üyelerine uygulanan siyaset yasağı kalkacak. Seçimlerde bir partiden milletvekili adayı olan ancak kazanamayan bir kişi de kurul üyeliğine atanabilecek.

Yöneticilik yapabilecekler

Ticari faaliyet: Üyeler için öngörülen ticari faaliyet yasağı kaldırılacak. Buna göre kurul üyeleri göreve başlamadan önce sahip oldukları hisse senetlerini devretmeyebilecek. Üyeler kurulun izin vermesi halinde ticari amaçlı ortaklıklarda hissedar veya yönetici olabilecek.

Görev süresi: Üyelerin görev süresi beş yıldan altı yıla çıkarılacak. Başkasının süresini tamamlamak üzere seçilen üyeler de beş yıl görev yapacak. Düzenlemeyle Başkan Hasan Gül'ün görev süresi iki yıl uzayacak. Bunun yanı sıra kurum üyelerinden Yaşar Gök ve Ahmet Ülker'in 2007 Nisan ayında dolan görev süreleri de uzatılmış olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber