ÖSYM'de YÖK'e isyan etti

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Mart 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün Strateji Raporu'nun üniversiteye giriş açmazını çözemeyeceğini söyleyen Başkan Prof. Dr. Ünal Yarımağan, "Kontenjanlar artırılmadığı taktirde YÖKün önerdiği Orta Öğretimi Bitirme Sınavı çare değil" dedi

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, yükseköğretim programlarındaki kontenjanların artırılmasının, Yükseköğretim Strateji Raporu'nda önerilen "ortaöğretimi bitirme sınavı" kadar önemli bir konu olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yarımağan, raporda önerilen ortaöğretimi bitirme sınavının yapılması halinde seviye sınavı yerine sadece sıralama sınavı yapacaklarını ifade ederek, sınava başvuru sayısında da azalma olacağını böylece farklı sınav yöntemlerinin de kullanılabileceğini söyledi. Yarımağan, "Herkes ortaöğretim bitirme sınavını başaramayacağı için, ÖSYS'ye başvuranların sayısında azalma olacak. Ortaöğretim bitirme sınavı bazı adayların üniversite sınavına başvurmasını engelleyecek" dedi.

ARZ TALEP DENGESİ BOZUK

Yarımağan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı bu sınavın çoktan seçmeli test sorularından oluşması halinde bugünkünden çok büyük farklılıklar getirmeyeceğini ifade etti. Ortaöğretim bitirme sınavının, öğrencilerin değişik yeteneklerini ölçen bir sınav olması gerektiğini savunan Yarımağan, sınavın objektifliğinin ve değerlendirilmesinin nasıl yapılacağının da çok önemli olduğuna dikkat çekti. Bu sınavın yapılmasının bir miktar kolaylık getireceğini ancak bunun yeterli olmayacağı görüşüne yer veren Yarımağan, "Arz talep dengesinde bozukluk var. Bugün üniversiteye girmek isteyen, her yıl ortaöğretimi bitiren 700 bin kişi var. Eğer orta öğretim bitirme sınavı yapılırsa, bu 700 binin bir kısmını elerse, bu sayı örneğin 600 bine inerse, yine dengesizlik sürecek. Bu dengesizliğin ortadan kalkması için üniversite kontenjanlarının artırılması gerekir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber