Darbe girişiminin seyrini değiştiren savcı: Mustafa Alper

Geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, 15 Temmuz gecesi FETÖ'ye karşı verdiği mücadeleyle darbenin seyrini değiştirmişti. FETÖ'nün emir komutasını üstlendiği ortaya çıkan 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır için hızla gözaltı kararı veren ve 36 saat içinde soruşturma dosyasını tamamlayan Alper, darbe girişiminden sonra da birçok kritik karara imza attı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Mayıs 2017 21:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in içinde olduğu makam aracına kamyon çarptı. Kazada, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper ve şoförünün öldüğü belirlenirken, bir korumasının ise ağır yaralandığı öğrenildi.

Olay yerine çok sayıda polis ekibi yönlendirilirken, Denizli Valisi'nin de olay yerinde inceleme yaptığı öğrenildi.

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, 15 Temmuz gecesinden bugüne dek FETÖ'ye karşı verdiği mücadeleyle ardında anlamlı bir iz bıraktı. Alper, 15 Temmuz gecesi 'darbe girişimi' haberini alır almaz teyakkuza geçmiş ve en kritik kararları alarak darbenin seyrini değiştirmişti.

15 Temmuz gecesi harekete geçti

15 Temmuz sonrasi Denizli Haber'e konuşan Alper, darbe girişimini duyduğu anlarda yaşadıklarını bu sözlerle ifade etmişti:

"Adalet Komisyon Başkanı 'Başsavcım, Boğaz Köprüsü'nde bir hareketlilik var, askerler çıkmış. Bir kalkışmadan söz ediliyor" haberini aldım.

Tugay komutanlığının bütün uyarılara rağmen araçlarını çıkardığını ve Çardak Havaalanı'na doğru gitmekte olduklarına dair bilgiler edinildiğini öğrendim. Tugay Komutanı'nın kurulacak kriz merkezine gelmediği söylendi.

Gözaltı kararı düşündüm

Vali'yi aradım ve "Cumhuriyet Başsavcısı olarak, Tugay Komutanı ve darbeye karışanlar hakkında gözaltı kararı vermeyi düşünüyorum" dedim."

İddianame

15 Temmuz gecesi darbeciler uçaklarla Denizli'ye inip 517 askeri Ankara'ya götürmeyi planladı. Ancak Çardak Havaalanı'nda darbecilere direnen askerler uçakları engelledi.

İki tabur asker iki gün önce nakledildi

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Alper, soruşturmada elde edilen delillere göre önceki tatbikat uygulamalarına ve teamüllere aykırı olarak darbe girişiminden 2 gün önce, 13 Temmuz günü, Aydın Söke'deki askeri birlikten 2 tabur asker Denizli 11'inci Komando Tugay Komutanlığı'na nakledildiğini, 14-17 Temmuz tarihleri arasında eğitim tatbikatı planlandığını, 16 Temmuz cumartesi günü saat 02.30'da Çardak Havaalanı'nın ele geçirilmesinin öngörüldüğünü, havaalanında keşif yapıldığını, zorunlu olmasına rağmen Ege Ordu Komutanlığı ve güvenlik açısından Emniyet Müdürlüğü'ne bilgi verilmediğini, Harp Akademileri Komutanlığı'na atanan bir subayın tugay faaliyetlerine katıldığı ve gizli görüşmelerin yapıldığına ilişkin tespitlere ulaşıldığını açıkladı.

FETÖ'nün sözde eyaletlerini ortaya çıkardı

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'ye karşı her birini başsavcı vekillerinin koordine ettiği ve tamamen savcılardan oluşan 4'er kişilik soruşturma timleri kurdu. Başsavcı Mustafa Alper'in talimatıyla oluşturulan soruşturma timleri yoğun çalışmanın ardından FETÖ'nün idari yapılanmasını deşifre ettii.

Terör örgütünün Türkiye'de kentleri önemi ve nüfus yoğunluğu gibi belli kriterleri gözeterek idari açıdan sözde eyaletlere böldüğü bu soruşturmalarda deşifre edildi.

İlk FETÖ iddianamesi Denizli'den

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından 31'i tutuklu 72 şüphelinin, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üyelik suçundan yargılanmaları istenen iddianame, terör suçlarına bakmakla görevli Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 3 Ekim'de gönderildi.

Denizli'yi 6 eyalete bölen örgütün, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'den sonra örgütün ikinci adamı İsmail Büyükçelebi'nin Tavaslı olmasından dolayı sözde eyaletlerden Tavas'a büyük önem verdiği belirtilen iddianamenin kabul edilmesinden sonra yargılamanın başlayacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber