Sağlık personeli hasta hakları konusunda eğitimden geçirilecek

Haber Giriş : 18 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı eğitim ve devlet hastanesi yöneticileri ile hekimleri başta olmak üzere tüm personel, hasta hakları konusunda eğitimden geçirilecek.

İl Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları Birimi koordinasyonunda düzenlenen ''Hasta Hakları Uygulamaları Eğitimi'' toplantılarının ilki, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Açılışta konuşan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Erman Tuncer, sağlık çalışanlarının yoğun bir hasta kalabalığına hizmet vermeye çalıştığını, bu nedenle çalışanların da psikolojilerini düşünmek gerektiğini kaydetti.

Hastaların olduğu gibi sağlık çalışanlarının da hakları bulunduğunu belirten Tuncer, ''Ancak, hastalara güleryüzle yaklaşmak gerekir. Hastalar psikolojileri ve sıkıntıları dolayısıyla kaprisli hatta kaba davranışlar içinde olabilir. Bunları anlayışla ve hoşgörüyle karşılamanız lazım'' diye konuştu.

Şişli Etfal Hastanesi'nin, Hasta Hakları Birimi konusunda öncülük yaptığını ifade eden Tuncer, bu birimlerin sayılarını artıracaklarını söyledi. Hasta haklarını kurumsallaştırmak istediklerini de anlatan Prof. Dr. Tuncer, tüm çalışanların eğitimlerle bu konu hakkında bilgi sahibi olacağını belirtti.

İl Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları Birim Sorumlusu Dr. Gülsüm Gürsoy da, hasta haklarıyla ilgili olarak ''hekim haklarıyla karşıt kavramlar'' ya da ''mevcut sağlık sistemi içinde hayal ürünü'' gibi yanlış inanışlar bulunduğunu anlattı.

HASTA HAKLARININ TEMEL AMACI

Hasta ve hekim haklarının kardeş olduğunu vurgulayan Gürsoy, ''Hasta; sevgi, şefkat ve saygı görmek ister. Aynı zamanda hekim de saygı görmek ve güvenilmek ister. Her ikisi de insani koşullarda hizmet almak ve vermek ister'' dedi.

Hasta haklarının temel amacının, hastaların desteklenmesi ve toplumsal açıdan güçlendirilmesi olduğunu kaydeden Gürsoy, bu konunun dünyada ve Türkiye'de giderek önem kazandığını ifade etti. Ancak bu hakların ne hekim, ne de hastalar tarafından tam olarak bilindiğine işaret eden Dr. Gürsoy, ''Bunların bilinir kılınması hem hasta, hem hekim, hem de sağlık kuruluşunun yararınadır'' diye konuştu.

Eğitim toplantılarının, altı ay süreceği bildirildi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber