Kablosuz hat boşaltılıyor, 100 bin telefon abonesi 'alo' diyemeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Mart 2007 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon alanının iki önemli kurumu arasındaki frekans anlaşmazlığı yüzünden 100 bin sabit hat, görüşmelere kesilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Abonelerin henüz varlığından haberdar olmadığı tehlike Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) Türk Telekom'a 'Kablosuz Telefon Sistemi (KTS) frekansını boşalt' talebinden kaynaklanıyor. Telekom bu isteğe; kırsal kesime kablo çekmeden verilen sabit telefon hizmetlerinin kesileceğini gerekçe göstererek karşı çıkıyor. Ayrıca bu durum şirketin üzerine 250 milyon dolarlık ek yatırım maliyeti de yükleyecek.

TK ile Telekom arasında üçüncü nesil cep telefonlarını da yakından ilgilendiren Kablosuz Telefon Sistemi (KTS) frekansı krizi çıktı. Kurum, bu yıl içinde üçüncü nesil (3G) ihalesine çıkabilmek için, Telekom'un zor şartların yaşandığı Doğu ve Güneydoğu ile Karadeniz Bölgelerinde hiçbir kablo çekmeden sabit telefon hizmetini vermesini sağlayan KTS frekansını boşaltmasını istedi. Sabit hat şirketi ise düzenleyici kuruma cevaben, bu durumda 'kırsal kesimdeki yaklaşık 100 bin abonenin telefonunun kesileceği'ni iletti. Yeni bir altyapı için de 200-250 milyon dolarlık bir harcamaya ihtiyaç olacağını ekleyen şirket, söz konusu paranın da Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Evrensel Hizmet Fonu'ndan karşılanmasını istedi. Bakanlık ise böyle bir kaynak aktarımında bulunamayacağını açıkladı.

Bakanlık, kurum ve şirket üçgenindeki tartışmalar devam ederken, üçüncü nesil ihalesinin tarihine de sayılı günler kaldı. Yetkililer bir taraftan 3G hizmetlerinin verileceği söz konusu frekansın boşaltılmasını ısrarla isterken, diğer taraftan 100 bin abonenin telefonunun kesilmeden konunun nasıl çözüme kavuşturulacağını araştırıyor. Gelinen noktada bulunan ara formül şöyle: KTS frekansını üçüncü nesil olarak bilinen wi-max için kullanacak olan Telekomünikasyon Kurumu, bu konuda ihaleye çıkmadan 3 ay önce Telekom'u uyacak. Uyarıyı alan şirket de frekansı boşaltacak. Bu arada kırsal kesimdeki altyapıyı da güçlendirecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber