İyi Türkçe konuşan memura atama kolaylığı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Mart 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkçenin kötü kullanılmasını engellemek ve dilimizi yabancı kelimelerin etkisinden kurtarmak için yapılan çalışmalara TBMM'de hız verildi. AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem'in başkanlığı ve 106 milletvekilinin katılımıyla kurulan "Türkçedeki Yabancılaşmanın Araştırılması, Türkçenin Korunması ve Etkin Kullanımı İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu? çalışmalarına başladı. İlk çalışmasını Türk Dil Kurumu yetkililerinden alınacak brifingle başlatayan komisyon dilin doğru kullanımı için yasal tedbirler almayı da planlıyor. Komisyon başkanı Ekrem Erdem Türkçenin yabancı dillerin istilasına uğradığını belirterek şunları söyledi "Dilde bozulma gündelik yaşantımıza o kadar çok yansıdı ki sabahları evden çıkarken çocuğumuza güle güle demektense bay bay demeyi tercih ediyoruz. Evet kelimesini kullanmaktansa okey, yes gibi yabancı kelimeler kullanıyoruz" dedi.

İNGİLİZCEYLE MATEMATİK!

Dildeki bozulmanın en önemli nedenlerinin başında yabancı dille eğitimin geldiğini ifade eden Erdem, "yabancı dille eğitime karşı değilim fakat bir ana dille bile eğitimi zor olana matematik gibi bir dersin, İngilizce olarak okutulması bozulmanın en önemli etkenlerinden bir tanesidir. Türkçe eğitim vermeli ve çocuklarımıza Türkçenin önemini kavratmalıyız" dedi. Genel Kurmay Başkanlığı'nın aldığı bir kararla binbaşı seviyesine kadar yükselecek tüm askerlerin tayinlerinde Türkçeyi doğru kullanma sınavı yaptığını belirten Ekrem Erdem, kamuda memurların Türkçeyi ne kadar iyi kullandıklarının tespit edilmesi amacıyla dil sınavı yapılabileceğini söyledi. Erdem "Tayinlerde olumlu katkı sağlayacak Türkçe'yi doğru kullanma sınavının yapılması aynı zamanda kullandığımız dile gösterdiğimiz bir saygının ifadesi olacaktır" dedi.

ÇALIŞMA SEVİNDİRİCİ

TBMM'deki çalışmanın sevindirici bir gelişme olarak gördüğünü söyleyen Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, "En önemli sorun, yabancı dillerin, özellikle de İngilizce'nin, Türkçe'yi olumsuz etkilemesi gerçeğidir. Yabancı dillerin etkisi sadece dilde değil, beslenme alışkanlıklarımızdan, giyime, müziğe kadar pek çok alanda etkisini göstermektedir" dedi.

Dilimizin yok olma tehlikesi bulunmuyor

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkçenin yok olma tehlikesi bulunmadığını belirtti. Prof. Dr. Akalın, yeryüzünde, ana dilini kurallara uygun en erken öğrenenlerin Türk çocukları olduğunu söyledi. TBMM Araştırma Komisyonuna bilgi veren Akalın, Türkçede bir yozlaşma ve yabancılaşma yaşanmasına karşın, Türkçenin yok olma tehlikesi bulunmadığını belirterek, yeryüzünde 100 milyondan fazla kişinin konuştuğu diller arasında Türkçenin 5. sırada yer aldığını bildirdi. Akalın, "Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, yeryüzünde anadilini kurallara uygun olarak en erken Türk çocukları öğreniyor. Bunun nedeni Türkçenin zengin ve güçlü yapısıdır" diye konuştu. Kitle iletişim araçlarında Türkçenin yanlış kullanıldığını; yabancı dillere yer verildiğini belirten Akalın, yazılı basında fazla yazım yanlışına rastlandığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber