Konutta değişken faiz sözleşmesinde 24 saat geçmeden imza yok

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 14 Mart 2007 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, başını sokabileceği ev sahibi olma telaşındaki vatandaşların dört gözle beklediği Tutulu Satış Yasası'nın (Mortgage- Tut Sat) uygulama yönetmelikleri için düğmeye bastı.

İleride 'Mortgage'zedeler olmamasını isteyen Şener, SPK, BDDK, Hazine, Merkez Bankası, Milli Emlak, TOKİ, Tapu, Bayındırlık Bakanlığı bürokratları ile toplantı yaptı.

Toplantıda, özellikle kredi kullananların bilinçlendirilmesi üzerinde duruldu. Tut-Sat kredisi, sabit faizle kullanılabileceği gibi değişken faizli de olabilecek. Değişken faizli krediye baz alınacak endeksi Merkez Bankası'nın yapacağı çalışma belirleyecek. Merkez Bankası, birden çok endeks ilan edebilecek. Değişken faiz endeksi için TÜFE veya ÜFE artışı ile ortalama mevduat faizi gelişmeleri dikkate alınacak. Kredi sözleşmesinde faizin üst sınırı da gösterilecek.

Değişken faizin bağlandığı göstergedeki değişimlerin yeni taksidin hesabına nasıl yansıtılacağı tüketici ile bankanın görüşmesi sonrasında belirlenecek. Örneğin bir devlet memuru, maaş artışı enflasyona endeksli olduğu için TÜFE endeksli değişken faizli kredi kullanabileceğini belirterek, 10 yıl boyunca aylık ödeyebileceği en fazla rakamı bildirerek, taksitlerin başlangıç miktarını, taksit artış veya azalışlarındaki dönemleri memur maaş artış takvimine bağlanmasını dile getirebilecek.

TÜKETICIYE ÖZEL BILGI

Sanayi Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü ise değişken faizli kredi kullanacaklar için risk rehberi hazırlanıyor. Bakanlığın yayımlanacağı yönetmelikle, endekse bağlanan kredi faizlerinin olumlu ve olumsuz yönleri açıklanacak. Örneğin, değişken faizden eli yanan, ceza ödemeden yeni kredi alıp borcunu kapatıp, sabit faizli krediye dönebilecek. Kredi veren kuruluşlar, değişken faizli kredi sözleşmesini vatandaşa hemen imzalatmayacak. Bir rehber verecek ve aradan 24 saat geçtikten sonra imzalatacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber