Engellilere vergi indirimi sağlayan tasarıya iki bakanlık karşı çıktı

Haber Giriş : 23 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Engellilere vergi indirimi ve araçlardan KDV muafiyeti sağlanmasına yönelik tasarıya iki bakanlık karşı çıktı

Engellilere vergi indirimi ve engelli araçlarından KDV muafiyeti sağlanmasını öngören tasarı, yarın Bakanlar Kurulu'nda ele alınıyor. Ancak Maliye Bakanlığı, bu tür muafiyetlere karşı çıkıyor.

Taslak hakkında Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Mehmet Aysoy'un sunuş yapacağı toplantıda, Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının itirazları dinlenecek. Özellikle vergi hükümlerine itiraz etmesi beklenen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın taslaktan tamamen çıkarılmasını talep ettiği düzenlemeler için Özürlüler İdaresi Başkanlığı da karşı direnişe geçecek. Taslak hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son kararı belirleyici olacak.

İki bakanlığın itiraz ettiği hükümler ise şöyle:
8. madde: Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan ruhsat almak şartıyla, kaç yaşında olursa olsun, engellilere yönelik tam veya yarı zamanlı gündüz bakım hizmeti verecek özel kuruluşlar kurulmasının önü açılıyor.
25. madde: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun sosyal güvencesi olmayan engellilere bakım masrafları için nakdi yardım yapması öngörülüyor.
33. madde: 3065 sayılı KDV Kanunu'yla engellilere hizmet etmek amacıyla kurulmuş sivil toplum örgütlerine vergi muafiyeti sağlanıyor. Engelliler için eğitimleri, sportif faaliyetleri ve günlük yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla üretilmiş her türlü araç gereç, bilgisayar programları, ortez, protez gibi yardımcı cihazlara da vergi muafiyeti getiriliyor.
34. madde: Engellilere yönelik sivil toplum örgütlerince kullanılacak motorlu kara taşıtları, vergi istisnası kapsamına alınıyor.
36. madde: Emlak Vergisi Kanunu'nun 8. maddesinde gazilerle engellileri eşdeğer kılacak değişiklik yapılıyor. Böylece üzerinde kayıtlı tek gayrimenkulu olan engelliye emlak vergisinde sıfıra kadar indirim yapılabileceği hükme bağlanıyor.
48. maddesi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak değişiklikle engelli çocuğu olan devlet memuruna 5 kat fazla aile yardımı uygulanmasına hükmediliyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber