Hükümet alternatif olarak kapsamlı bir YÖK Yasa tasarısı hazırlıyor

Haber Giriş : 24 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni YÖK Yasası'nı ÖSS'ye yetiştirmek için çaba gösteren hükümet, Anayasa değişikliği nedeniyle Köşk'ten dönmesi beklenen tasarıyı aynen iade edemeyeceği için daha kapsamlı bir taslak hazırlıyor.

Hükümet, Anayasa değişikliği paketini Cumhurbaşkanı'nın onaylamayacağı ve Meclis'e geri göndereceği sinyallerinin alınması üzerine, yeni arayışlar içine girdi. Tasarının daha kapsamlı olarak hazırlanması çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatıldı. Erkan Mumcu'nun Milli Eğitim Bakanlığı döneminde ilk çalışmaları yapılan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından da Bakanlar Kurulu'na getirilen ancak rafa kaldırılan geniş kapsamlı çalışma esas alınarak, yeni YÖK Yasası'nın hazırlanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den dönmesi beklenen tasarıyı Anayasa değişikliği ile çelişmesi ihtimali nedeniyle aynen Köşk'e gönderemeyecek olan hükümetin hazırlayacağı yeni tasarının, Öğrenci Seçme Sınavı'na yetişmesi beklenmiyor. Detaylı bir çalışma ile hazırlanacak olan tasarının Köşk'ten tekrar dönme ihtimali nedeniyle 20 Haziran'da yapılacak sınava yetişmesinin zor olduğu Başbakanlık bürokratları tarafından da dile getiriliyor.

Hükümet, YÖK Yasası'nı çıkartırken AB tarafından daha önce Avrupa üniversiteleri için hazırlanan Bologna Deklarasyonu'nu da esas alacak. AB konusunda tüm kurum ve kuruluşların uyum sürecine girmesi gerekliliğinden yola çıkan hükümet, itirazları da ortadan kaldırabilmek amacıyla AB'nin Bologna Deklarasyonu'na uygun bir çalışma yapılmasını da gözönünde bulunduracak. Bologna Deklarasyonu'na uygun olarak hazırlanacak olan tasarının AB süreci için uygunluğu ve gerekliliği de vurgulanarak kamuoyuna anlatılacak. Böylece daha geniş mutabakatı olan ve daha geniş katılımlı bir tasarının hazırlanması da sağlanacak.

İkinci bir alternatif
Bu arada hükümetin önünde ikinci bir YÖK Yasası alternatifi de hazır bulunuyor. Hükümet daha sade ve anlaşılır bir metin hazırladıktan sonra her üniversitenin kendi yönetmeliğini düzenlemesi için yasal altyapı hazırlamayı da alternatif olarak düşünüyor.

Devlet, özel ve vakıf üniversitelerinin ekonomik, demografik ve sosyal yapılarının farklı olduğu dikkate alınarak hazırlanan tasarıda, her üniversite kendi yönetmeliklerini üniversite senatolarında çıkartacak. 15-20 madde olarak hazırlanması beklenen tasarıyla birlikte üniversiteler kendi şartlarına uygun olarak hazırlanacak yönetmeliklerle daha aktif, daha etkin ve daha işlevsel hale gelebilecek.

Rektörlerini kendileri belirleyecek olan üniversitelere kılık kıyafet konusunda düzenleme hakkının verilmesi de planlıyor. Böylece üniversitelerde kılık kıyafet düzenlemeleri ile ilgili kararlar üniversitelerin senatoları tarafından belirlenecek.

Meslek liselerinin katsayı gerginliği nedeniyle kamuoyunda yaşanan sıkıntı üzerine hükümet, bu maddenin hazırlanan alternatif tasarıda bulunup bulunmaması konusunda ise kesin bir karar almış değil.

Eğitimde Avrupa Birliği'ne uyum

Türkiye, AB'nin 1999 tarihinde kabul ettiği Bologna-Deklerasyonu'nu, 2001 yılında imzaladı. Deklerasyon, yüksek öğretimde AB'ye uyumu esas alıyor. Türkiye, deklerasyonu imzalayarak Avrupa düzeyinde yüksek okulları kapsayan bu master planın temel ilkelerini de kabul etti. Bu stratejik öğretim projesinin ilk etapta belirleyici temel öncelikleri şunlar:

Bologna-Deklarasyonu'nu imzalayan ülkeler nezdinde öğretim düzeninin uyumlaştırılması

Diplomaların karşılıklı olarak tanınmalarının kolaylaştırılması ve istihdam piyasası için denkliğinin kabul edilmesi

Taraf ülkeler arasında halen mevcut olan akademik hareketliliği önleyen engellerin kaldırılması

Bologna-Deklarasyonu'nu imzalayan ülkeler nezdinde kalite standardını sağlama ve bu alanda ortak çalışma.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber