BASK Sezer'e mektup yazıp 'iade kararı' istedi...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2007 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) yöneticileri, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderdikleri mektupta, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un TBMM'ye iade edilmesi istemini dile getirdiler.

Alınan bilgiye göre, BASK Genel Başkanı Resul Akay ve Genel Sekreter Mehmet Bayraktar imzasıyla gönderilen mektupta, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 5588 sayılı kanunun, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek 5 Mart 2007'de Cumhurbaşkanı Sezer'in onayına sunulduğu anımsatıldı.

Kanununla ''vergi iadesi'' uygulamasının kaldırılarak, yerine ''asgari geçim indirimi'' getirildiği ifade edilen mektupta, ''Kanun yürürlüğe girdiği takdirde, kayıtlı istihdam içerisinde yer alan asgari ücretliler hariç, diğer çalışanlar önemli hak kayıplarına uğrayacak, Türk ekonomisinin kronik hastalığı olan kayıt dışılık hız kazanacaktır'' denildi.

Mektupta, kanunun 2'nci maddesi 1 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe gireceği için bu yıl yapılan harcamalara herhangi bir vergi iadesi yapılmayacağı, 2007 yılında asgari geçim indiriminin de uygulanmayacağı dile getirilerek, bu nedenle çalışanların 2007 yılında ''kayıpta olduğu'' görüşüne yer verildi.

Uygulama sonucu gelir düzeyi ne olursa olsun, çalışanların tamamının aynı miktarda asgari geçim indiriminden yararlanacağına dikkat çekilen mektupta, 600 YTL gelire sahip bekar bir çalışanın halen 561 YTL 55 YKr vergi iadesi alabildiği, oysa asgari geçim indirimi uygulamasıyla yararlanacağı vergi indiriminin yıllık 504 YTL'de kalacağı ifade edildi.

Mektupta, eşin çalışıp çalışmadığı ve çocuk sayısına bağlı olarak artacak asgari geçim indirimi oranının çalışanların kayıplarını önlemeye yetmeyeceği belirtilirken, 2 milyonu aşkın memurdan 700 binin eşinin çalışmadığına dikkat çekildi.

''İŞVERENE ÖRTÜLÜ VERGİ AVANTAJI''

BASK'ın mektubunda, ekonomideki yüksek kayıt dışı oranına işaret edilerek, vergi iadesinin kaldırılması ile kayıt dışılığın daha da artacağı öne sürüldü.

''Asgari geçim indirimi ile işveren kesimine örtülü bir vergi avantajı sağlanmakta, buna karşılık 600 YTL ve daha yüksek gelir elde eden çalışanlara maddi külfet getirilmektedir'' denilen mektupta şu eleştirilere yer verildi:

''-Fiş ve fatura toplanmasını teşvik eden vergi iade sistemi kaldırıldığında, katma değer vergisi başta olmak üzere pek çok verginin alınması imkansız hale gelecektir.

-Yapılan düzenleme ile esnafla tüketici arasında fiş ve fatura pazarlığı daha da yoğunlaşacaktır.

-Kayıt dışı sektöre milyarlarca YTL kaynak transferi yapılacağından devlet hazinesi zarara uğrayacaktır.

-Asgari geçim indirim oranının tüm çalışanlara aynı tutarda ödenmesi ile orta ve üst düzeyde maaş alan çalışanlarda daha fazla gelir kaybına yol açacaktır.

-Bu düzenleme asgari ücretle çalışan kesimin lehine gibi görünmekle birlikte, toplam istihdamın yarısının kayıt dışı olduğu dikkate alındığında asgari geçim indirimi uygulaması ile asgari ücretle çalışan kesime de gereken faydayı sağlamayacaktır.'' Mektupta, Cumhurbaşkanı Sezer'den, ''kazanılmış haklar ortadan kaldırdığı, kayıt dışı ekonomik faaliyetlere pirim verdiği ve 2007 yılı ile ilgili kazanılmış hakları yok saydığı'' gerekçesiyle söz konusu yasayı TBMM'ye iade etmesi istemine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber