Şehit maaşı için mahkeme kararı şartı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2007 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Şırnak'ın İdil İlçesi'nde geçen yıl devriye görevi sırasında teröristlerce açılan ateş sonucu şehit düşen polis memurlarını, öldürenler yakalanmadan ve davaları sonuçlanmadan ailelerine maaş ödenemeyeceğini açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Şırnak'ın İdil İlçesi'nde geçen yıl devriye görevi sırasında teröristlerce açılan ateş sonucu şehit düşen polis memurlarını, öldürenler yakalanmadan ve davaları sonuçlanmadan ailelerine maaş ödenemeyeceğini açıkladı.

SGK'dan yapılan açıklamada, basında, polis memurları Mehmet Yardımcı ve Sait Bal'ın uğradıkları silahlı saldırı sonucu hayatlarını kaybettikleri, polis memurlarının şehit sayılmamalarına Emekli Sandığı'nın karar verdiği, polislerin ailelerine gerekli yardımın yapılmadığı yönünde haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün söz konusu kişilerin şehit edildikleri gerekçesiyle, 17 Ağustos 2006 tarihinde, vazife malullüğü isteğinde bulunduğu kaydedildi.

Acıklamada, polislerin, ölümüne veya malul kalmalarına neden olan olayın 3713 sayılı kanun kapsamına girip girmediğiyle ilgili olarak, bu kişilerin ölümlerinin veya malul kalmalarının terör eylemi sonucu olup olmadığı konusunun açıklığa kavuşturulabilmesi için, 5190 sayılı kanun ile yetkili savcılık iddianamesinin veya mahkeme kararının olması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 6 Temmuz 2006 tarihinde savcılık iddianamesi veya mahkeme kararı istenildiği kaydedildi.

SGK'nun, Sait Bal'ın eşinin aylık ve sağlık harcamaları yönüyle mağdur olmaması için 29 Ağustos 2006 tarihinde iştirakçi ölüm aylığı bağlandığı belirtilen açıklamada, Mehmet Yardımcı'nın babasının muhtaç olup olmadığının, 7 Kasım 2006 tarihli yazıyla İskenderun İlçe İdare Kurulu Başkanlığı'ndan sorulduğu ve cevaba göre, yetim aylığı bağlanabileceği ifade edildi.

Şehit polislerin ölümünden sorumlu olan şüphelilerin halen yakalanamadığına işaret edilen açıklamada, bu nedenle de söz konusu şüpheliler hakkında kamu davası açılamadığı ve soruşturmanın devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, saldırıyla ilgili olarak SGK'ya savcılık iddianamesi veya mahkeme kararı ulaşmadığı anlatıldı. Açıklamada, ?Bu nedenle, ölümün 3713 sayılı kanunun 1'inci maddesinde tanımı yapılan terör eylemi sonucu olup olmadığı Kurumumuzca değerlendirilememektedir" denildi.

Açıklamada, vazife malullüklerinin kabul edilmesi için gerekli yasal belgelerin gelmesi ve gerekli yasal prosedürün tamamlanmasıyla birlikte, Sait Bal'ın eşinin aylıkları ilgilinin vefat tarihinden itibaren vazife malullüğü aylığına dönüştürüleceği belirtildi. Açıklamada, Mehmet Yardımcı'nın anne ve babasına ise vefat tarihinden itibaren vazife malullüğü aylığı bağlanabileceği ifade edildi.


Şehit Ailelerine Devlet Övünç Madalyası

KONYA'da, iki yıl önce vatani görevini yaparken şehit olan iki askerin ailesine ?Devlet Övünç Madalyası' verildi. Konya Valiliği'nce, Konevi Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Uğur Uzal, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet mensupları, öğrenciler ve şehit yakınları katıldı.

22 Haziran 2005 tarihinde Ağrı'nın Taşçay İlçesi'nde, PKK'lı teröristlerin kurduğu pusu sonucu şehit düşen Jandarma Er İdris Candan'ın ailesine, Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu, PKK'lıların yerleştirdiği mayına basarak, terhisine 10 gün kala şehit düşün Jandarma Er Mehmet Özdemir'in ailesine ise Garnizon Komutanı Tümgeneral Uğur Uzal tarafından Cumhurbaşkanı adına ?Devlet Övünç Madalyası' verildi.

Şehit İdris Candan'ın babası Adnan Candan (44), oğlunun operasyona çıkmadan önce annesini arayıp hakkını helal etmesini istediğini belirterek, ?Oğlum adam gibi adamdı. İnsanlara karşı saygısı sevgisi olan, vatanını ve milletini seven bir insandı. Nitekim şehit düştü, ne mutlu bizlere? dedi. Anne Rabia Candan (43) ise, ?Operasyona çıkmadan önce saat 05.30'da beni telefonla aradı. ?Anne içimde bir sıkıntı var. Operasyona gideceğim. Vatanım için canım feda, şehit düşersem sakın ağlama. Sütünü ve hakkını helal et' dedi. Daha sonra küçük kardeşi Tevfik'i isteyip, ?Annem, sana emanet' dedi. Akşam da oğlumun şehit haberini aldık. Atatürk'ün dediği gibi, ?Bu ülke Türk'tür, ebediyen Türk kalacaktır'. Hain PKK'lılar bu ülkeyi bölmeyi hayallerinde görürler? diye konuştu.

Mehmet Özdemir'in babası Mükremin Özdemir (47) de oğlunun terhisine 10 gün kala şehit olduğunu söyledi. Oğlunun operasyona çıkmadan önce abdest alıp namaz kıldığını öğrendiğini belirten anne Ayşe (47) özdemir, ?Telefonla arayıp, terhisi ve bayram harçlığı için para ve kontör istedi. Benimle helalleşip operasyona gitti? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber