Uyuşturucuyla savaşta 'Gaziantep modeli'

Uyuşturucuyla Mücadele Faaliyet Raporunda, Gaziantep Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi'nin tedavi modeli örnek olarak gösterildi. 12 basamak programının uygulandığı merkezde sosyal adaptasyon, mesleki eğitim ve işe yönlendirme faaliyetleri dikkat çekiyor

Haber Giriş : 12 Ağustos 2017 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uyuşturucuyla savaşta 'Gaziantep modeli'

EROL METİN

8 bakanlığın katılımıyla oluşturulan Uyuşturucu İle Mücadele Yüksek Kurulu'nun (UMYK) 2017 Uyuşturucuyla Mücadele Faaliyet Raporu'nda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi, yeni danışmanlık ve tedavi modeli olarak kurumlara örnek gösterildi.

Raporda, merkezin 2008'ten itibaren 13-19 yaş aralığındaki kişilere yönelik madde bağımlılığı tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verdiği belirtildi. Merkezde gençlere yönelik verilen madde bağımlılığı tedavisi temelinin yanı sıra motivasyonel görüşme, bilişsel davranışçı terapiler, problem odaklı aile terapileri, grup terapileri psiko-eğitim çalışmaları yaparak hizmet verdiğine dikkat çekildi. Merkeze hasta alımının ağırlıklı olarak çocuk polisi ile koordinasyon halinde mobil ekip çalışmaları sonucu yapıldığının anlatıldığı raporda, ayrıca emniyet, muhtarlıklar, üniversite, devlet hastaneleri, diğer resmi ve sivil kuruluşların yönlendirmesi ve ailelerin başvurusu yoluyla da merkeze çocuk kabulü yapıldığı ifade edildi. Raporda, merkezde tespit edilen çocuk ve gençlerin tıbbi, psikiyatrik, yasal değerlendirmelerinin yapıldığı, eğitim ihtiyaçlarının belirlendiği, sosyal ve aile incelemeleri yapılarak ayakta veya yatarak tedavi için karar verildiği, başvuru sahibinin bağımlılığın ön planda olmadığı durumlarda kısa süreli tedaviler sonrası diğer merkezlere yönlendirildiği, hastanın tedavi istekliliği ile ailesinin onayı ve katılımı olmadan herhangi bir tedavi veya yatış işlemi yapılmadığı kaydedildi.

BASAMAK BASAMAK İLERLEME

Gaziantep Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi ve sosyal uyum

hizmetlerinin basamakları şu şekilde ilerliyor:

Akut dönem (1 ay): Tedavinin bu sürecinde, bağımlıların kullandıkları maddenin etkisinden arındıkları, merkeze oryantasyonun yapıldığı, eşlik eden sağlık ve psikiyatrik problemlerin tedavisinin başlatıldığı dönemdir. Her hasta için devam eden programın yanında bireysel sorunlarına yönelik tedavi planı hazırlanır. Tedavinin her aşamasında psikoeğitim, grup ve bireysel terapileri, 12 basamak programı uygulanır.

Primer dönem (2 ay): Bu dönemde, maddenin yaşantılarına etkileri, madde kullanma sebepleri, madde isteği ile başa çıkma, dürtüsellik öfke kontrolü ve sorun çözme becerileri gibi konular gözden geçirilir. Bozulan aile ilişkileri de bu dönemde ele alınır.

Uzatılmış dönem (3 ay): Hastanın sosyal hayata adaptasyon, mesleki yönlendirme, aileye ve sosyal yaşama dönüş için hazırlandığı dönemdir. Bu süreçte merkez dışındaki NA toplantılarına katılımı başlar. Ayrıca 6 aylık eğitimi tamamlayan hastalar, ailesi ve kendisiyle oluşturulan bireysel plan doğrultusunda aldığı mesleki eğitime göre işe yönlendirilmektedir.

Yarıyol evi: Yarıyol evi, çocuk polisi ile birlikte yürütülen tedavinin önemli ayaklarındandır. Şehir merkezinde bulunan yarıyol evinde barınan hastalar, kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılayarak sembolik kira bir kirayla iş yaşamına devam etmektedir. Yarıyol evinde aile şartları uygun olmayan (parçalanmış aile, madde kullanan aile fertleri, cinsel taciz vb.) ve ciddi düzeyde sosyal sorunları olan hastalar kalmaktadır.

TEMELİ ÜNLÜ PROFESÖR ATTI

Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi'ndeki uyuşturucuyla mücadele programının oluşturulması için Çin, Singapur, ABD, Polonya, Antigua gibi ülkelerde bu tür merkezler kurmuş olan, 2013'te geçirdiği bir kaza sonucu yaşamını yitiren Amerikalı bilim adamı Prof. Dr. David J. Powell ve ekibinden yardım alındı. Powell vefatına kadar personel eğitimler verip merkeze danışmanlık yaptı. Merkezde elde edilen sonuçlar değerlendirilip 2 yılık süre içinde geliştirildi ve uygulamaya başlandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin paylaştığı bilgilere göre, alanında uzmanlaşmış 57 personel ile 24 saat esasına göre çalışan rehabilitasyon merkezinde 40 hasta kapasitesi bulunuyor. Merkez, 2017 Haziran ayına kadar 2 bin 220 madde bağımlısı kişiye ulaşıldı.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber