IŞİD tehdidi üç şekilde boyut değiştiriyor

Irak ve Suriye'de işgal ettiği toprakların üçte ikisini kaybeden IŞİD, bölge ve dünya için tehdit olmayı ise sürdüyor. Güvenlik kaynakları sayıları 50 bine ulaşan IŞİD militanlarının üç şekilde hareket ettiğini söylüyor: Yerliler yeraltına çekiliyor. Mağrip kökenliler ülkelerine dönmeye çalışıyor. Avrupalılar yalnız kurt eylemi yapıyor veya El Kaide kökenli gruplara katılıyor

Haber Giriş : 31 Ağustos 2017 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
IŞİD tehdidi üç şekilde boyut değiştiriyor

HİLAL ÖZTÜRK

İç savaş 6 yılı aşkın süredir devam ederken, terör örgütü IŞİD Irak'ta Musul ve Sincar, Suriye'de Cerablus, El Bab, Münbiç, Telafer gibi stratejik noktaları kaybetti. ABD'nin terör örgütü YPG'yle operasyon düzenlediği, başkent olarak ilan ettiği Rakka'yı da kaybederse yer altına çekileceği değerlendirilen IŞİD, bölge ve dünya için tehdit olmaya devam ediyor. Ancak bu tehlike boyut ve şekil değiştiriyor. Sayıları 50 binle ifade edilen militanlarının bu süreçte nasıl hareket ettiği ise merak ediliyor. Karar'ın üst düzey bir güvenlik bürokratından aldığı bilgilere göre IŞİD teröristleri üç şekilde hareket ediyor. IŞİD'i oluşturan Irak ve Suriyeliler yani yerliler, Mısır, Tunus, Libya ve Cezayirliler bunlar Mağrip kökenliler olarak ifade ediliyor ve Avrupa vatandaşları farklı yollar izliyor. İşte terör devleti IŞİD böyle dağılıyor:

Birinci grup savaşan ekip: Özellikle menfaati olanlar ve ideolojik bağlılığı olan yerel ekip. Iraklılar ve Suriyeliler'den oluşuyor. Bu gruptakiler güneye Deyruzzor, Tikrit ve Dicle havzasına çekiliyor. Aynı grubun diğer kesimi ise Rakka'ya kayıyor. Zaten yerli bunlar. Deyruzzor'un kaybedilmesi durumunda iyice yeraltına çekilecekler. Askeri operasyon yoğunluğu sona erdiğinde, 3-5 yıl sonra ise tekrar başlayacaklar çünkü, bunlar Suriye ve Irak'ta yaşamaya yaşamaya devam edecek yerliler. Irak'taki El Kaide örgütünün lideri Ebu Musab Zerkaviden bugüne böyle devam etti.

İkinci grup Mağrip kökenli yabancılar: Bunlar ağırlıkı olarak Mağrip kökenliler yani Mısır, Tunus, Libya ve Cezayir'li olan teröristler. Bu gruptakiler ülkelerine dönmeye çalışıyor. Çünkü para ve ganimet bitti. İlerleyen dönemde tekrar terör piyasasına girmelerinin çok yüksek ihtimal olduğu değerlendiriliyor. Bölgede güçlü bir terör örgütü ortaya çıktığında, bu grupta yer alan teröristlerin yeniden ortaya çıkması muhtemel görünüyor.

Üçüncü grup Avrupa vatandaşı olanlar: Bu gruptakiler Avrupa vatandaşı olan ağırlıklı Mısır, Tunus, Libya ve Cezayir uyruklu. Ayrıca Avrupa uyruklu olan teröristler de var. DEAŞ'a katıldığı tespit edilemeyen ancak, ülke dışında olduğu bilinenleri geri ülkelerine dönüp yeni eylemler düzenleme eğilimi içinde olabilir. Çok az bir grup bu. Daha ziyade Avrupa'daki Mağrip kökenlileri eyleme manipüle edebilirler.

Bunların dışında Suriye sahasına geçip tekrar Nusret Cephesi ve benzeri grupların içine girmeye çalışanların olması da çok mümkün. Özellikle son dönemde Nusret Cephesi yani Tahrir el Şam'in agresifleşmesinde bu ihtimalin güçlü olduğu değerlendiriliyor. İki yıl önce El Kaide'den ayrıldığını duyuran Heyet Tahrir Şam'ın İdlib'de kontrolü ele geçirmesinde, terör örgütü IŞİD'den de katılımların etkili olduğu belirtiliyordu.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber