Yargıçlar ve Savcılar Birliği UYAP'a dava açtı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2007 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Ulusal Yargı Ağı Projesi'nin (UYAP) Adalet Bakanlığı'nca işletilmesi ile Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Tüzüğü ve Yönetmeliği'nin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

YARSAV, UYAP'ın Adalet Bakanlığı tarafından işletilmesinin yargı bağımsızlığına aykırı olduğu iddiasıyla dava açtı.

Yüksek mahkeme olarak Yargıtay ile adli ve idari yargı organlarının yönetsel ve yargısal tüm işlemlerinin UYAP kapsamında gerçekleştirildiği belirtilen dava dilekçesinde, bütün bu işlemlere Adalet Bakanlığı'nca erişim imkânı sağlanmasının, "Yargıtay'ın bağımsız bir yüksek mahkeme olması", "soruşturmanın gizliği" gibi bir çok kurala aykırılık oluşturduğu savunuldu.

YARSAV, 24 Ocak 2007 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği ile bu yönetmeliğin dayanağını oluşturan Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Tüzüğü'nün iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle de dava açtı.

Dilekçede, yargı organları ile yargıç ve savcıların yürütme organına bağlı müfettişlerce denetlenmesinin yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğu öne sürüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber