Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti laik bir devlettir yanlış bir ifade, bu eksik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2007 21:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim asıl muradımız siyaset yapmak, siyaset sahnesinde yer sahibi olmak, bir takım mevki ve makamlara kavuşmak olmamalıdır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Lale İş Merkezi'nde düzenlenen "Yerel Yönetimlerde Kadın Şurası" toplantısında yaptığı konuşmada kadınların insanların yaralarını sardıklarını ve sarmaya devam ettiklerini söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Herkesin tükendiği yerde onlar çaresizliğin çaresi oldular. Toplumsal hayata da kol kanat gerdiler. Bunu yaparken onları güçlendiren, zenginleştiren en önemli unsur, inanıyorum ki kadın ruhuydu, kadın ruhundaki cevherdi. Dünyanın en zor işi, en meşakkatli işi bir çocuk büyütmek ve yetiştirmektir. Hayattaki başka hiçbir şey annelik kadar büyük bir fedakarlık gerektirmez. Ama kusura bakmayın, anneliği de ucuzlattılar biliyor musunuz? Anneliği şöyle bir kenara koydular, 'Annelik o kadar da önemli değil, verelim çocuklarımızı birileri oyalasın'.

Halbuki gelecek elden gidiyor. Bunu görmemiz lazım. AK Parti Kadın Kollarından bunu özellikle istirham ediyorum." Erdoğan, annelikle mukayese edilebilecek bir makam, bir mevki göremediğini ifade ederek dünyada annelikten daha büyük, daha kutsal bir makam olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:

"Onun için bizim medeniyetimiz cenneti annelerin ayakları altına koymuştur, bakın buraya dikkat edin, babanın ayağının altına değil. Onun için ananın ayağının altı öpülür diyorum her zaman. Çıkar birileri bazı broşürler dağıtır.

Aldatmacalarla bizim kadınımızın önünü kestiler, istikbalimizi maalesef yok ettiler. Bu oyuna biz gelmeyeceğiz. Biz gereğini yapacağız. Bunu da böyle yapmak durumundayız. Biz istiklal mücadelesi verdik ama bu istiklal mücadelesini istikbalimizi kazanmak için verdik. Eğer istiklal istikbal getirmiyorsa, istiklal mücadelesinin anlamı yok zaten."

-"KADINLAR BAŞIMIZIN TACI"-

Türkiye'nin bugüne kadar iyiye, güzele doğru aldığı her mesafede en önemli payın kadınlara ait olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, bu nedenle hayatın her alanında kadınları başlarının tacı olarak gördüklerini kaydederek, "Buna elbette siyaset de dahildir. Hem merkezi hem de yerel siyaset" dedi.

AK Parti'yi 14 Ağustos 2001 tarihinde kurduklarını hatırlatan Erdoğan, kısa zamanda Türkiye'nin 81 ilinde, 923 ilçesinde örgütlenmelerini yaptıklarını anımsattı.

Erdoğan, bu süreçte erken seçime gidildiğini ifade ederek, bu erken seçime rağmen, parlamentonun yüzde 65'ini alarak tek başına iktidar olduklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, 2002 Kasım seçimleri öncesinde kadınların siyasete teşkilatlanmaya bile girmekte zorlandıklarını gördüklerini ifade ederek, şu anda 81 ilde ve 850 ilçede kadın kollarının bulunduğunu belirtti. Erdoğan artık

Türkiye'deki tüm sandıklarda ana kademeden 3, kadın kollarından 3 ve gençlik kollarından 3 kişinin olacağını kaydederek, Nisan ayı sonuna kadar bunların tamamını bitirmiş olacaklarını bildirdi. Erdoğan, "Artık hanım kardeşlerim de, 'Biz de inşallah 4 Kasımda yapılacak olan genel seçimlerde adaylığa hazırız' diyorlar" diye konuştu.

-"TEMSİL ÇOK ÖNEMLİ"-

Başbakan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosunun ilk defa bu dönemde 30 yaşın altında genci de parlamentoya sokacağını belirterek, buna en hazır partinin AK Parti olduğunu kaydetti.

Erdoğan şöyle devam etti:

"Biz bütün arkadaşlarımıza diyoruz ki, kendinizi ispatlayacaksınız, çalışacaksınız. Bazılarının söylediği gibi, bazı dernekler çıkıyor, 'Efendim işte kota verin'. Kusura bakmayın mal mı ki bu kota veriyorsunuz. Böyle şey olur mu?

Böyle saçmalık olmaz. Affedersiniz, erkeklerin ianesini mi biz teslim edeceğiz hanım kardeşlerimiz. Böyle şey olmaz. Bu işlerde tabii ki, ehliyeti, liyakati arayacağız ve bunlarla beraber bu yola koyulacağız. Öyle iller var ki, 3-4 milletvekili çıkarıyor. Bazı iller bakıyorsunuz oralarda icabında 'Ben varım' diyeni bulacaksınız. Bulamadığın zaman, 'Nasıl olsa böyle bir şey var, kota, bunu buraya koymamız lazım' dediğin zaman bu olmaz. Çünkü temsil çok çok önemli." Erdoğan, "Bizim asıl muradımız siyaset yapmak, siyaset sahnesinde yer sahibi olmak, bir takım mevki ve makamlara kavuşmak olmamalıdır. Hiçbir arkadaşımızın, bundan farklı bir beklentisi olduğunu da inanmıyorum. Ama öte taraftan sıklıkla yapıldığı gibi sonu millete hizmete çıkan bu yolda, gençle yaşlıyı, doğuluyla batılıyı, köylüyle kentliyi nasıl birbirine rakip görmüyorsak, kadınla da erkeği bir rekabet yarışının iki tarafı olarak görmüyoruz" diye konuştu.

"ERKEKLE KADIN ELMANIN İKİ YARISI"

Başbakan Erdoğan, kadınla erkeğin bir elmanın iki yarısı gibi olduğunu vurgulayarak, kadınla erkeğin birbirine tamamladığına, bütünlediğine işaret etti.

Erdoğan şunları söyledi:

"Biri olmazsa bütün eksiktir. Olaya böyle bakıyoruz, böyle bakmalıyız. Biz modern dünyanın düştüğü yanlışa düşerek, kadınla erkeği birbirine kırdırma hatasını işlemeyeceğiz. Elbette kadın haklarını savunacağız, kadına uygulanan ayrımı, şiddeti nefretle kınayacak, bununla da sonuna kadar mücadele edeceğiz ve bunu çıkardığımız yasalarla iktidarımız döneminde ispat ettik. Kimse çıkıp da, bu noktada bize 'Şunu eksik bıraktınız' diyemez. Varsa başka eksik, bunları bize getirin, biz onu da çıkarırız. Biz bu konularda kararlıyız. Hazırlayın taslağı bize getirin, biz çıkarırız. Bu noktada biz samimiyiz. Ancak az önce de ifade ettiğim gibi kadınlara siyaset hakkı isteniyormuş gibi bir tavır içerisine de giremeyiz. Bunu da saygısızlık olarak telakki ediyorum." Başbakan Erdoğan, AK Parti olarak baştan beri siyaseti tıpkı sosyal hayat gibi kadınla erkeğin birlikte yaptığı, ürettiği bir uğraş olarak gördüklerini kaydetti.

AK Parti'nin yetkili kurullarında, teşkilatında, Bakanlar Kurulunda, bürokrasinin her kademesinde görevlerini başarıyla yürüten kadınların, bulundukları yerlere gösteriş amacıyla gelmediklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Hak ettikleri, layık oldukları için kendi gayretleriyle, kaliteleriyle geldiler. Hanımlarımızın siyaset içinde ağırlıklarını asla yapay şekilde zorlama gayretlerle artırma eğilimi içinde değiliz. Buna da gerek duymuyoruz. Bu siyasette kadınlarımızın ruhlarıyla, enerjileriyle, fikirleriyle, hassasiyetleriyle, hedefleriyle birlikte bulunmalarını Türkiye için son derece gerekli ve önemli olarak görüyoruz" dedi.

Erdoğan, Türk siyasetinin kadın inceliğine, zekasına, nezaketine çok ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

"NOKSAN DEVLET İSTEMİYORUZ"

"Bizim fakirimiz, fukaramız onurludur" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim fakirimiz kapıya gelmez. Kapıya gelir kapı açılmaz. Hep söylerler mülki amirler 'pazartesi gelsin'. Pazartesi gidersin kapıdan içeri sokmazlar.

Bunlar yaşanan şeyler. İçişleri Bakanım burada olduğu için söylemiyorum. O da biliyor aslında. Sokmazlar, ne olacak? AK Parti teşkilatının elemanı bulunduğu ilçede irtibatı kuracak, fakiri o bulacak, hastayı o bulacak, özürlüyü o bulacak, hastane ise hastaneye götürecek." Demokrasinin, siyasetin gereğinin bu olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Ne diyoruz? Türkiye Cumhuriyeti Devleti, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir diyoruz. Bunlardan biri olmadığı zaman, o ülkede devlet noksandır. Biz böyle bakıyoruz, noksan devlet istemiyoruz. 'Türkiye Cumhuriyeti laik bir devlettir' yanlış bir ifade, bu eksik. Tarihe baktığımız zaman, tarihte bir çok dünya devletleri laiktir. Hitler Almanyası da laikti ona bakarsınız ama Hitler Almanyası. Böyle bir şey mi arıyoruz, haşa.

Anayasamızda en güzel tespiti yapılmış. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti. Sosyal bir hukuk devletinde de yapacağımız iş nedir? Gideceğiz o fakiri bulacağız, neyi eksikse ona yardımcı olacağız." Türkiye'de okuma yazma oranını yüzde 90'a yükselttiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, bu konuda yerel yönetimlere de büyük görevler düştüğünü söyledi.

Kadınları siyaset yapmaya çağıran Erdoğan, "Gelin potansiyelinizle, kalitenizle, hedeflerinizle ve umutlarınızla siyasette hak ettiğiniz yeri muhakkak alın. Geri durmayın, eğer siz kendinizi oraya layık görmüyorsanız, layık olanı bulun, seçin" dedi.

Toplantıya Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile genel başkan yardımcıları ve kadın kolları temsilcileri katıldı.

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan'a bir kız çocuğu çiçek verdi, Erdoğan da kız çocuğuna oyuncak hediye etti. Daha sonra Erdoğan'a, Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Selma Kavaf tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemdeki mazbatası hediye edildi.

Başbakan Erdoğan'ın toplantının yapıldığı iş merkezine gelişinde protesto girişiminde bulunan iki kişi gözaltına alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber