Martta yüksek enflasyon sinyali

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Mart 2007 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), mart ayında enflasyonun geçici olarak yükseleceğini, ama ikinci çeyrekten itibaren kademeli düşüş eğilimine gireceğini, orta vadede hedefe yakınsayacağının tahmin edildiğini bildirdi.

PPK'nın 15 Mart'taki toplantısındaki değerlendirmelere ilişkin yapılan açıklamada, orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin temel riskin, 'enflasyonun aşağı inme konusunda beklenenden daha güçlü bir direnç göstermesi olasılığı' olduğu belirtilerek, enflasyon bekleyişleri ve hizmet fiyat enflasyonundaki katılığın, 2007 yılının başı itibarıyla devam etmesinin söz konusu riski daha da belirgin kıldığı kaydedildi.

Hizmet fiyatlarına ilişkin risklerin de önemini koruduğu belirtilen açıklamada, hizmet sektörünün göreli verimliliğinin düşük olması, bu sektörde geçmişe endeksleme mekanizmalarının yaygın kullanılması ve ücret artışlarına duyarlılığın fazla olması nedeniyle hizmet fiyat enflasyonunun göreli olarak yüksek seyretmesinin beklendiği ifade edildi.

Bu unsurlar hesaba katıldığında dahi, orta vadede enflasyon hedeflerine ulaşılması için hizmet fiyat enflasyonunun mevcut düzeyinden daha aşağılara inmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Bu çerçevede kurul, hizmet fiyatlarındaki gelişmeleri yakından takip edecektir" denildi.

Mart ayı başında ABD, Japonya ve Çin ekonomisine ilişkin açıklanan veriler sonrasında uluslararası piyasalarda yaşanan hareketliliğin, küresel likidite akışında dalgalanmaya yol açtığı kaydedilen değerlendirmede, bu hareketin oldukça kısa süreli ve geçici olduğu, enflasyonun görünümünde ciddi bir bozulmaya yol açmadığı ifade edildi.

Buna karşın, söz konusu dalgalanmanın, küresel likidite koşullarına ilişkin belirsizliklerin önümüzdeki dönemde de sürebileceğine işaret ettiği kaydedilerek, "Kurul, olası dalgalanmaların orta vadeli enflasyon görünümünde bozulmaya yol açmasına izin vermeyecektir" denildi.

Geçen yıl hazirandan itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin yakından takip edildiği ifade edilen açıklamada, kamu kesimi faiz dışı harcamalarındaki artışa da dikkat çekildi.

Merkez Bankası politika faizlerinin geçen yıl ağustotan bu yana değiştirilmediği vurgulanan açıklamada, "Geçen sürede risk primindeki düşüş ve enflasyon bekleyişindeki iyileşme, para politikasının duruşunu daha da sıkılaştırmıştır" denildi.

Açıklamada, "2007'nin ikinci çeyreğinde, düşük büyüme görüleceği tahmin edilmekle beraber yılın ikinci yarısından itibaren toparlanma olacak" görüşü dile getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber