Türkiye'nin petrol ve doğalgaz faturası kabarıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Mart 2007 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz faturası kabarıyor. 2006-2020 yılları arasında Türkiye'nin 260 milyar dolar petrol, 200 milyar dolar doğalgaz olmak üzere toplam 460 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz faturası ödeyeceği belirlendi.

Genel Müdür Osman Saim Dinç'in Çalık Enerji'ye transfer olmasının ardından bu görev için ismi geçen, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Uysal, 2006-2020 yılları arasında Türkiye'nin 260 milyar dolar petrol, 200 milyar dolar doğalgaz olmak üzere toplam 460 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz faturası ödeyeceğine dikkat çekerek, ?2006 yılında Türkiye'nin petrol üretim miktarı 4.35 milyon ton. Aynı dönem içerisinde Türkiye 29.5 milyon ton petrol tüketti. Yani, üretimin tüketimi karşılama oranı da yüzde 15? dedi.

TPAO, 2007 YILINDA 767 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAK

Bugüne kadar 550 milyon varil petrol ve 7.5 milyar metreküp gaz ürettiklerini vurgulayan Uysal, TPAO üretilebilir rezervinin ise 750 milyon varil olduğunu belirtti. Petrol-gaz arama ve üretime 5 yılda 3.4 milyar dolar yatırım yaptıklarını söyleyen Uysal, 2007 yılında yurtiçi ve yurtdışında 767 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıkladı.

AKDENİZ İÇİN ARAMA PROGRAMLARI HAZIR

Beş yılda dokuz kat büyüdüklerini dile getiren Uysal, ?Bu yıl Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de, karada ise batı ve orta Karadeniz'in kara alanlarında ve Güneydoğu Anadolu'da sismik tarama yapacağız. Akdeniz'in sıcak bölgeleri için arama programları hazırladık? diye konuştu.

SONDAJ MALİYETİ 2 MİLYAR DOLAR

Petrobras ile Karadeniz'de arama yapılması için 2006 yılında anlaşma imzalandığını hatırlatan Uysal, 2 kuyu, sismik ve sismik mükellefiyetin 2006'da bittiğini, sondajın ise en geç 2009'da bitirilmesinin planlandığını sözlerine ekledi. Uysal, Karadeniz'de 2007-2009 dönemleri arasında toplam 30 derin kuyunun açılmasını ve beş adet ultra-derin sondajın yapılmasının hedeflendiğinin altını çizerek, tahmini sondaj maliyetinin yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu belirtti.

EGE'DE DE ARAMA YAPILACAK

Ege Denizi'nde Saroz ve Gökçeada açıklarında da arama çalışmalarının başlatılacağını bildiren Uysal, ?Siirt, Pervari ve Suriye sınırlarında 15 kuyu açtık. Isparta'da da kuyu çalışması yapacağız. Isparta'daki kuyu en derin kuyu olacak. Diyarbakır'daki, sondaj çalışmalarımız devam ediyor. Hatay'ın sondajı başarı ile bitirildi? diye konuştu.

Silivri ve Değirmenköy yeraltı doğalgaz depolama tesislerinin bitirildiğini anımsatan Uysal, bu yıl içinde birinci bölümün işletilmeye başlatılacağını söyledi.

40 MİLYON TON KALDI

2015'de 300 bin varil, 2020'de ise 600 bin varil günlük petrol üretimi hedeflendiğine işaret eden Uysal, hidrokarbon ithal etmeyen bir Türkiye için çalışmalar yapıldığını dile getirdi. Türkiye'de 40 milyon ton üretilebilir petrol kaldığının altını çizen Uysal, yıllık Türkiye tüketiminin 30 milyon ton olduğunu ve bunun sadece Türkiye'nin 1.5 yıllık ihtiyacı olduğunu kaydetti.

YENİ PETROL KANUNU TPAO'YA YARDIMCI OLACAK

Vetolu ?Türk Petrol Kanunu?nu da değerlendiren Uysal, Türkiye'de faaliyet gösteren 40 şirketin bulunduğunu söyledi. Uysal, Türkiye petrol alanlarının 18 bölgeye ayrıldığını dile getirerek, ?Her bölgede en fazla sekiz ruhsat alınabilir. TPAO, 12 ruhsat alabilme ayrıcalığına sahip. Alt şirketler ile sekizden çok daha fazla ruhsat alınabiliyor. Yeni Türk Petrol Kanunda, isteyen istediği kadar ruhsata müracaat edebilir. Ruhsat sahibi, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne iş programı ve programın yüzde 2'si kadar banka teminat mektubu sunar, yıl sonunda program gerçekleşmez ise, teminat paraya çevrilir? diye konuştu.

Yeni kanun yürürlüğe girmiş olsaydı, TPAO'nun 2006 yılında 38 milyon dolar daha az devlet payı ödeyerek daha fazla petrol arama yatırımı yapabilecek olduğunu öne süren Uysal, verilen teşviklerin TPAO'ya yardımcı olacağını dile getirdi. Uysal, yeni kanun ile ortalama yüzde 6, teşvik sonucu yüzde 30 devlet payı alınacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber