Genç doktorun vergi dopingi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yılın vergi rekortmenleri listesinde doktorlar kategorisinde ismi en tepede olan 36 yaşındaki Levent Eminoğlu ?Çok kazanan bu kadar ünlü doktor varken rekortmen olmam düşündürücü. Mesleğimde 12'nci yılım. Aslında listedeki yerim bu olmamalıydı. Durum çok komik? çıkışı ile dikkat çekmişti. Bu yılki liste Eminoğlu'nun meslektaşlarına yönelik çıkışının işe yaradığını, doktorlar arasında bir vergi hareketi başladığını ortaya koydu

Vergi rekortmeni doktorlar klasmanında ilk 10'un vergi matrahı, bir önceki yılın ilk 10'unun matrahına göre % 81.82 gibi yüksek bir oranda artış gösterdi. Doktorlarda enflasyonun 8 katı artış yaşanırken genel klasmanda ilk 100'ün vergi matrahındaki artış % 23'te kaldı. Geçen yıl doktorlar listesinde milyon YTL barajını geçen sadece bir doktor yer alırken, bu yıl ilk 5'teki doktorların vergi matrahı 1 milyon YTL barajını geçti. Listeye yeni doktorlar girdi

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı 2006 yılının Nisan ayında vergi rekortmenleri listesini açıkladığında doktorlar klasmanında adı ilk sırada yer alan, Levent Eminoğlu olmuştu. Levent Eminoğlu 930 bin 962 YTL'lik vergi matrahı ve ödeyeceği 365 bin 905 YTL'lik vergi ile, adını açıklamak istemeyen bir meslektaşının ardından listede ikinci sırada yer almıştı.

2006 Nisan'ında henüz 36 yaşında olan ancak reflü tedavisinde yeni bir yöntem olan laparoskopik ameliyat alanında bir hayli sükse yapan Doktor Levent Eminoğlu, ?Daha çok kazanan doktorlar varken rekortmen olmam düşündürücü. Keşke herkes aynı sorumlulukla aynı ciddiyetle vergisini ödeseydi de ben yine ikinci olsaydım. Açıkçası ödeyeceğim 365 bin YTL'lik vergi ile en önde olmamı komik buldum? demişti.

37 yaşına gelen Levent Eminoğlu bu yıl yine rekortmenler listesinde yerini aldı. Ancak bu kez pek çok doktora geçildi ve 5'inci oldu.

Doktorlar mesajı aldı

Doktorlar kategorisinde son açıklanan liste ile geçen yılki liste karşılaştırıldığında ortaya ilginç ?Doktor Levent Eminoğlu'nun vergi isyanı doktorları harekete geçirdi? dedirtecek sonuçlar çıktı.

* Doktorlar listesinde 2006 yılı Nisan ayında açıklanan ilk 25'in vergi matrahı 13 milyon 931 bin YTL idi. Bu yıl ise ilk 25'in toplam matrahı yüzde 57.5 artışla 21 milyon 949 bin YTL oldu.

* Tahakkuk eden vergiye bakıldığında da ilk 25'in ödeyeceği verginin yüzde 40.66'lık artışla 5 milyon 376 bin YTL'den 7 milyon 562 bin YTL'ye çıktığı görüldü.

* Doktorlar klasmanında ilk 10 incelendiğinde ise vergi hareketi daha da belirginleşti. 2006 yılı Nisan ayında açıklanan listede ilk 10 doktorun vergi matrahı toplamı 7 milyon 550 bin YTL iken, bu yıl ilk 10 doktorun vergi matrahı toplamı yüzde 81.82'lik artışla 13 milyon 728 bin YTL'ye çıktı.

* İlk 10 vergi rekortmeni doktorun ödeyeceği vergi de yüzde 62'lik artışla 2 milyon 935 bin YTL'den 4 milyon 756 bin YTL'ye yükseldi.

* Geçen yılki doktorlar listesinde 1 milyon YTL barajını geçen sadece 1 doktor vardı. Oysa bu yıl listede tam 5 doktor 1 milyon YTL'nin üzerinde matrah beyan etti. Çocuk hastalıkları uzmanı Fahrettin Koca, 2 milyon 812 bin YTL'lik matrah ve ödeyeceği 979 bin YTL'lik vergi ile ilk sırada yer aldı.

Genel artış yüzde 23

* Doktorlar listesindeki hareket genel klasmana bakıldığında daha da dikkat çekici oluyor. Bu yıl vergi rekortmenleri genel klasmanında ilk 100'ün vergi matrahı 659 milyon 973 bin YTL, tahakkuk eden vergisi ise 231 milyon 309 bin YTL oldu. Geçen yıl tahakkuk eden vergi miktarı 187 milyon 689 bin YTL düzeyindeydi. Yani ilk 100'ün ortalama vergi artışı yüzde 23.24'te kaldı.

* Hem bu oran, hem de yıllık enflasyonun yüzde 10'lar düzeyinde olduğu dikkate alındığında doktorlar listesinde görülen yüzde 81.8'lik artış daha da anlamlı hale geliyor.

* Genel klasmanda ilk 10'a baktığımızda, ilk 10'un tahakkuk eden vergisindeki artış oranı yüzde 22.62'de kaldı. Vergi rekortmenleri listesinin ilk 10'u geçen yıl 54 milyon 557 bin YTL'lik vergi ödemişti. Bu yıl ise ödeyecekleri vergi toplamı 66 milyon 903 bin YTL oldu.

* Yani doktorların ilk 10'unun ödeyeceği vergideki artış, genel klasmandaki ilk 10'un ödeyeceği vergideki artıştan 3.6 kat daha fazla oldu.

Arkadaşım ?Kerizlik etme sana muhasebecimi yolluyorum? dedi

Dr. Levent Eminoğlu geçen yılki çıkışından sonra pek çok olumlu tepki aldığını ancak ihtisası birlikte yaptığı bir arkadaşından aldığı telefonun kendisini çok üzdüğünü söyledi. Eminoğlu kendisini üzen telefon konuşmasını şöyle aktardı:

?VATAN'da haberim çıkınca ihtisası birlikte yaptığım arkadaşım aradı. Önce 'Teşekkür ederiz, sayende yollarımız yapılıyor, elektriğimiz suyumuz ayağımıza geliyor, sağolasın' dedi. Hemen ardından 'Sen galiba bu işlerin acemisisin. Sana muhasebecimi gönderiyorum. O sana bu işlerden nasıl kurtulacağının yollarını gösterecek. Bu iyiliğimi de unutma' diye ekledi. İşin dramatik tarafı bana gerçekten de iyilik yapacağını düşünüyordu, şaka filan yapmıyordu.?

Eminoğlu: Gidilecek daha çok yolumuz var

Geçen yılki çıkışı ile dikkat çeken ve doktorlar klasmanında vergi artışının yüzde 82'yi bulmasında önemli rolü olan Dr. Levent Eminoğlu yeni listeyi değerlendirirken, ?Gidilecek daha çok yolumuz olduğu kesin. Demek ki çıkışım bir işe yaramış. Bunu görmek sevindirici. Ancak yeterli değil? diye konuştu.

Biz enayi miyiz?

Gelirini eksiksiz beyan edenlerin kendisini enayi gibi hissettikleri bir ülkede yaşadığını söyleyen Eminoğlu, şöyle devam etti:

?Doktorlar aslında bundan daha iyisini yapabilirler. Doktorların çok kazandığı ancak az vergi ödediği herkesin malumu. Toplumun tüm kesimlerinde vergiye sadakat çok düşük ancak insanlar doktorlara karşı biraz daha önyargılı. Bunun aksini söylemek de mümkün değil. Çoğu ünlü doktor YTL bile konuşmuyor. Kayıtsız belgesiz dolarla, euro ile hasta tedavi ediyor.?

Maaşıyla Konya rekortmenleri arasında

Konya'da Fransız yatırımı bir fabrikanın genel müdürü, aldığı maaşla, gelir vergisi matrah beyanı sıralamasında geçen yıl 48 bin mükellef arasında 28'inci sırada yer alırken, bu yıl da 254 bin 537 YTL matrah beyan ederek 56'ncı oldu. Fabrika müdürü beyanıyla birçok doktor, avukat, minibüsçü ve kuyumcunun önüne geçerek 56'ncı sırada yer alması, ülkede kayıt dışı ekonominin bir türlü önlemediğini ortaya koyuyor. Vergi Dairesi Başkanlığı yetkilileri, kayıt dışı ekonominin boyutunu ortaya koyan bu durumun yanı sıra geçen yıl yapılan araştırmada 48 bin mükelleften 18 grupta, 12 bininin asgari ücretin altında beyan gösterdiğine dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber