Usulsüz verilen 5 milyon yeşil kart iptal ediliyor

Haber Giriş : 02 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dar gelirli vatandaşlara verilen yeşil kart uygulamasındaki istismarı önlemek isteyen Sağlık Bakanlığı, eski kartları, çift nüshalı ve numaralı reçetelerden oluşan "yeşil sağlık karnesi" ile değiştiriyor.

Bunun için tanınan süre, iki hafta sonra doluyor. Vatandaşların, 13 Haziran'a kadar eski kartlarıyla birlikte valiliklere başvurması gerekiyor. Eski kartların artık kullanılmayacağını belirten Sağlık Bakanlığı, süre uzatımının söz konusu olmadığını vurguluyor. Bakanlığın hedefi, 13 milyon 600 bin olan yeşil kartlı vatandaş sayısını 8 milyona indirmek. Valiliklerde kurulan komisyonlar, değişim için getirilen bütün karneleri titizlikle inceliyor. Gerekli şartları taşımadığı halde verilmiş olan kartlar iptal ediliyor. Şubata kadar yapılan incelemelerde 1 milyon yeşil kartın usulsüz verildiği tespit edildi. 13 Haziran'a kadar beş milyon yeşil kartın iptal edilmesi planlanıyor.

Yeşil kart uygulaması, dönemin DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel'in seçim vaadi olarak 1992'de hayata geçirilmişti. Ödeme gücü olmayan vatandaşların tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılanması amacıyla başlatılan yeşil kart uygulaması zaman içinde amacını aştı. Kart kullananların sayısı, ülke nüfusunun yüzde 20'sine ulaştı. Yeşil kartlıların sağlık giderleri için 2003 Kasım ayına kadar 510 trilyon lira harcandı. 2004 yılı bütçesine de 780 trilyon lira ödenek konuldu. Bir vatandaşın yeşil kart alabilmesi için üzerine kayıtlı hiçbir gayrimenkulü bulunmaması, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna üye olmaması, gelirinin de asgari ücretin üçte birini aşmaması gerekiyor. Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) projesi gündeme gelmeden önce ?zengin' sayılabilecek kişiler de yeşil kart alabiliyordu. Kaymakamlıklar, başvuran kişilerin diğer ilçelerde kayıtlı mallarından haberdar olamıyordu. Bu sebeple bazı vatandaşlar hak etmediği halde yeşil kart sahibi oluyordu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber