Reina canisine Kophenhag kriteri

PKK ve FETÖ üyeleri için adım atmayan Avrupa'nın tutumu tartışılırken Danimarka, Reina'da 39 kişinin katledildiği saldırının iki numaralı şüphelisini serbest bıraktı. Karar'ın takibiyle yakalanan Asparov, Türkiye'den gönderilen delillere rağmen 'OHAL bahanesi'yle iade edilmeyerek salıverildi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 12 Ekim 2017 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Reina canisine Kophenhag kriteri

HİLAL ÖZTÜRK

Yılbaşı gecesi eğlence kulübü Reina'da IŞİD 39 kişiyi katletti. Saldırıyı gerçekleştiren terörist Abdulgadir Masharipov günler sonra yakalandı. Ancak iddianamede Masharipov'a katliam silahlarını verdiği tespit edilen Danimarka vatandaşı İbrahimjon Asparov kaçmayı başardı.

Karar'ın takibiyle Danimarka'da yakalanan Asparov önce terör şüphelisi olarak tutuklayıp sonra serbest bırakıldı. Asparov, Türkiye'nin başvurusu üzerine 19 Temmuz'da yeniden gözaltına alındı. Bu tarihten sonra iki kez hakim karşısına çıkan IŞİD şüphelisi, Türkiye'de OHAL olduğu gerekçesiyle iade edilmemesini istedi. Danimarka mahkemesi, Türkiye'den gönderilen dosyaları inceledi ve önceki gün kararını açıklayarak Asparov'un serbest bırakıldı. Danimarka'da 2 ay tutuklu kalmasının IŞİD şüphelisi olduğuna ilişkin güçlü şüpheden kaynaklandığı belirtilen Asparov, savunmasını Türkiye'deki OHAL'e dayandırdı. Türkiye'de insan hakları ihlalleri olduğunu, iade edilmesi halinde kötü muamele göreceği iddiasında bulunan Asparov, hakkındaki iddiaları reddetti. Mahkeme bu savunmanın dışında Türkiye aleyhine Avrupa'da oluşan havayı da dikkate aldı. Önce Türkiye'nin Asparov'la ilgili daha fazla bilgi göndermesini istedi, daha sonra da hukuki değerlendirmenin sürdüğünü bildirdi.

Sonunda IŞİD şüphelisinin Reina davasında yargılanması için Türkiye'ye iade edilmesine izin vermedi. Asparov'a yönelik Danimarka tarafından herhangi bir suç atfedilmediği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber